27.2.16

Πιέσεις σε κυβέρνηση-θεσμούς...


...για να κλείσει η αξιολόγηση...

Υπό το βάρος της ταχύτατης εξέλιξης της προσφυγικής κρίσης και των κλειστών συνόρων, εντείνονται οι πιέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Πληροφορίες κάνουν λόγο για...
ένα εγχείρημα υψηλής δυσκολίας και με αβέβαιο αποτέλεσμα που βασίζεται μεν σε ένα "παράθυρο" για ελαστικότερη αξιολόγηση, αλλά με την προϋπόθεση η κυβέρνηση να παρουσιάσει και να ψηφίσει πρόσθετες παρεμβάσεις που ζητούν οι θεσμοί στο ασφαλιστικό, στην περικοπή δαπανών, στις ιδιωτικοποιήσεις και στα "κόκκινα” δάνεια.
Προς το παρόν, το πρώτο βήμα είναι η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα, το ταχύτερο δυνατό. Στόχος είναι η κυβέρνηση να αποφύγει μια διπλή και μεγάλη "παγίδα": να εγκλωβισθεί δηλαδή χωρίς συμφωνία, δόσεις και επιπλέον στήριξη, σε μια χώρα με κλειστά σύνορα και συνεχή εισροή προσφύγων.
"Η Ευρώπη δεν θέλει πολιτικές περιπέτειες στην Ελλάδα", αναφέρουν στελέχη των θεσμών με ανοικτά τα μέτωπα του Brexit, της κρίσης της τρομοκρατίας και του προσφυγικού. Ωστόσο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές ότι περιμένουν να γίνουν τα συμφωνηθέντα για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων με τον επικεφαλής του Eurogroup να επαναλαμβάνει χθες τη σημασία του βιώσιμου ασφαλιστικού...
Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και το Σαββατοκύριακο (εξ αποστάσεως και με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα) αναμένεται να φανούν στο EWG που συνεδριάζει τη Δευτέρα. Και στόχος δεν είναι μόνο η σύγκλιση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αλλά και η εύρεση κοινού τόπου όλων με το ΔΝΤ.
Αποτελέσματα (έστω με τη μορφή μιας πρώτης σύγκλισης) επιχειρείται να υπάρξουν στις 7 Μαρτίου, ημέρα που λαμβάνει χώρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό αλλά και το Eurogroup. Η σύγκλιση όμως προϋποθέτει την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό.
Πιέσεις από ΗΠΑ
Ήδη οι πιέσεις πάντως έχουν αρχίσει. Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζακ Λιου προέτρεψε τους Ευρωπαίους να ολοκληρώσουν "χωρίς καθυστέρηση" την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να τιμήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Οι δηλώσεις περιλαμβάνονται μάλιστα σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο μετά από συζήτηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Από ελληνικής πλευράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του στο πρώτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έκανε σαφές ότι η προσφυγική κρίση καθιστά ολοένα πιο αναγκαία την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. "Οι προϋποθέσεις έχουν δημιουργηθεί και αναγνωριστεί και η όποια καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη". Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει το έναυσμα στις συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους, η θετική έκβαση των οποίων θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές και στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στη συνέχεια η ΕΚΤ θα κάνει αυτά που προβλέπονται, ανανεώνοντας τη ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, ανέφερε.
Διπλά "δεκανίκια" προσφυγικού
Αναφορικά με το κόστος του προσφυγικού, αυτό σύμφωνα με πληροφορίες μόνο πολιτικά συνδέεται με την αξιολόγηση. Το σχέδιο που εξετάζεται αφορά στήριξη σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο είναι μόνο "τεχνικό". Δηλαδή οι δαπάνες κάθε κράτους για το προσφυγικό στον βαθμό που ξεπερνούν το όριο που έχει ήδη τεθεί (αριθμός ροών που συμφωνήθηκε το 2015) και εφόσον δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα κονδύλια (440 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα έως το 2020 εκ των οποίων έχουν απορροφηθεί περίπου 100 εκατ. ευρώ) να εξαιρούνται του υπολογισμού του ελλείμματος/πλεονάσματος.
Το δεύτερο σχετίζεται με σενάριο κλειστών συνόρων και περιλαμβάνει ειδικό σχέδιο με χρηματοδοτική διευκόλυνση και ειδικούς μηχανισμούς, που θα συνδέεται με το κόστος παραμονής των προσφύγων σε ένα κράτος.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: