5.2.16

"Αδιανόητο η Τουρκία να συνεργάζεται με διακινητές"...

Παυλόπουλος στον γερμανό ΥΠΕΞ: Αδιανόητο η Τουρκία να συνεργάζεται με διακινητές

«Δεν μπορεί να τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν» τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον...
υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Μεζιέρ με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κύριος Παυλόπουλος επεσήμανε παράλληλα ότι «η Ελλάδα εκπληρώνει υποχρεώσεις σχετικά με τη φύλαξη συνόρων της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά θα συνεχίσει να το κάνει με όρους ανθρωπισμού απέναντι στους πρόσφυγες».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός στις δηλώσεις του επισήμανε ότι «Θέλουμε να μειώσουμε, όσο γίνεται, τον αριθμό των προσφύγων, διότι αν παραμείνουν στο περυσινό επίπεδο, θα τεθεί σε κίνδυνο και η Σένγκεν και η Ευρώπη». Ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «Σέβομαι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραθέσει λίγο τις δυσκολίες που θα μπορούσε να έχει με την Τουρκία, για να έχει μια πραγματολογική προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης».


Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο ανδρών έχουν ως εξής:

Προκόπης Παυλόπουλος: Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα αυτές τις κρίσιμες ώρες. Και θεωρώ ότι ένας Υπουργός με την δική σας ξεχωριστή κυβερνητική διαδρομή και εμπειρία, είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να γνωρίζει ότι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η οικονομία, αλλά το Προσφυγικό. Γιατί το πρόβλημα αυτό και η επίλυσή του υπό όρους Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι, κυριολεκτικώς, υπαρξιακό για την Ευρώπη.

Θέλω να εξάρω εδώ την γενναία στάση της Καγκελαρίου, της κυρίας Άνγκελας Μέρκελ, στο θέμα του Προσφυγικού. Γνωρίζω ότι το κάνει αυτό μ’ένα μεγάλο πολιτικό κόστος για εκείνη. Γνωρίζουμε όλοι ποιες αντιδράσεις υπάρχουν, ακόμα και μέσα στην Γερμανία. Αλλά είναι γνωστό ότι οι πραγματικοί ηγέτες διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία. Και η κυρία Μέρκελ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως το έχει κάνει και ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί και το γνωρίζετε, ότι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της πάρα πολύ σύντομα. Ό,τι έχουμε αναλάβει αυτό θα το εκπληρώσουμε χωρίς καθυστέρηση και χωρίς εκπτώσεις.

Από εκεί και πέρα βεβαίως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα νομίζω, αλλά και το χρέος απέναντι στον Λαό της, που πολλά έχει υποστεί, να ζητά την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Μια αλληλεγγύη, η οποία θα πρέπει να φανεί κυρίως από το ότι συμμεριζόμαστε κοινές αρχές και αξίες. Διότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν Εταίροι, ευτυχώς λίγοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα υπό όρους φοβικούς, που δεν συνάδουν με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Πέραν τούτου, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι χαίρομαι γιατί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των αρμόδιων Υπουργών γνωρίζουν ότι ούτε τίθεται, ούτε μπορεί να τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν. Και αυτό όχι μόνο για λόγους πολιτικούς, αλλά και για λόγους θεσμικούς. Πέραν δε τούτου, είναι γνωστό ότι κάνουν λάθος εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει υποχρεώσεις σχετικά με τη φύλαξη συνόρων της. Και το λέγω αυτό γιατί, όλως αντιθέτως, η Ελλάδα εκπληρώνει αυτήν την υποχρέωσή της στο ακέραιο και με όρους που ταιριάζουν στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να καταπολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας, αλλά θα φυλάξει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, με όρους ανθρωπισμού απέναντι στους πρόσφυγες.

Και εδώ ακριβώς, τίθεται ένα μείζον ζήτημα: Ότι πρέπει και η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία, που είναι σημαντικός συμπαραστάτης στην προσπάθεια αντιμετώπισης του Προσφυγικού, να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις. Να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις με τρόπο που ταιριάζει στις αρχές και τις αξίες της ίδιας της Ευρώπης. Είναι αδιανόητο ορισμένες Τουρκικές Αρχές να συνεργάζονται με διακινητές, να εκμεταλλεύονται τον Άνθρωπο. Και αυτός δεν είναι ένας απλός ισχυρισμός. Υπάρχουν στοιχεία. Και μάλιστα, ορισμένα απ’αυτά τα στοιχεία έχουν δει το φως από σημαντικά Μέσα του Γερμανικού Τύπου, όπως γνωρίζετε. Πρέπει λοιπόν, να τονισθεί αυτό προς την Τουρκία.

Και επίσης, θέλω να επισημάνω τούτο σχετικά με την φύλαξη των ελληνικών συνόρων, το οποίο είναι κρίσιμο για μας. Τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα αυτά και δεν είναι νοητές, όπως κάποιοι θέλησαν να πουν, κοινές περιπολίες με την Τουρκία. Αντιθέτως, έχουμε ανάγκη από την κοινή προσπάθεια όλων των κρατών της ΕΕ και κυρίως από τον FRONTEX, ο οποίος πιστεύουμε ότι πρέπει να εξελιχθεί, το ταχύτερο δυνατό, σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Και να συνδράμει και αυτός στην φύλαξη των συνόρων, με τρόπο αποτελεσματικό. Αλλά, βεβαίως, η σύμπραξη του FRONTEX θα γίνει με όρους που αφορούν την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σχετικά με τα σύνορά μας.

Αυτό είναι το γενικότερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση. Και επαναλαμβάνω, αυτό που είπα από την αρχή: Στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο όλες της τις υποχρεώσεις. Αρκεί, βεβαίως, και από την πλευρά των Εταίρων μας να μην υπάρχουν παρανοήσεις και, κυρίως, να μην υπάρχουν εσφαλμένες πληροφορίες. Γιατί αυτές πλήττουν την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει αυτήν την στιγμή. Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Τόμας ντε Μεζιέρ: Ευχαριστώ πάρα πολύ που με δέχεσθε. Είναι μια χειρονομία βέβαια απέναντι στη Γερμανία. Μιλήσατε για τον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει η Καγκελάριος, ισχυρό ρόλο, και φυσικά η θέση μας είναι ότι αυτό είναι στο συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης, γιατί αυτά είναι ταυτόσημα, τη στιγμή που είμαστε χώρες στην Κεντρική Ευρώπη.

Θέλουμε να μειώσουμε, όσο γίνεται, τον αριθμό των προσφύγων. Διότι διαφορετικά, αν παραμείνουν στο περυσινό επίπεδο, θα τεθεί σε κίνδυνο και το Σένγκεν και η Ευρώπη. Αυτό γίνεται μόνον από κοινού. Και πρέπει να πω, και υπό το φως της χθεσινής Σύσκεψης στο Λονδίνο σχετικά με τους δωρητές, ότι είναι πολύ σημαντικές και οι διαδικασίες με την Τουρκία. Και πρέπει να πω ότι σέβομαι το γεγονός ότι η Ελλάς έχει παραθέσει λίγο τις δυσκολίες που θα μπορούσε να έχει με την Τουρκία, για να έχει μια πραγματολογική προσέγγιση.

Γι’αυτό ήρθα με τον ομόλογό μου από την Γαλλία για να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα Hot Spots και την καταγραφή.

Όσον αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύουμε και εμείς τη δική σας θέση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

Φυσικά αυτό συνεπάγεται ότι θα έχει και κάποιες επιπτώσεις στην αυτόνομη κυριαρχία των Κρατών. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, ότι πρέπει κάπως να συμφιλιώσουμε εθνικά συμφέροντα και την ευρωπαϊκή εντολή σχετικά με την Ακτοφυλακή. Όσο είναι δυνατόν, εμείς θα προσπαθήσουμε για μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: