Η Κως διεκδικεί να αποφασίσει με δημοψήφισμα αν θα εφαρμόσει τον νόμο και κυρίως αν θα υπάρχει μια...
ανθρώπινη μεταχείριση των ναυαγών προσφύγων που φτάνουν στο νησί.
Με δύο λόγια, οι κάτοικοι της Κω θέλουν να αποφασίσουν όχι για ένα θέμα που αφορά τους πολίτες της, αλλά για ένα θέμα που αφορά τη συνολική πολιτική της χώρας απέναντι στο προσφυγικό δράμα. Τόσο απλά!
Ηδη στο δημοτικό συμβούλιο υπερψηφίστηκε η πρόταση του δημάρχου Γ. Κυρίτση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Μυλωνάς διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα θα διχάσει ακόμα περισσότερο την κοινωνία, χαρακτηρίζοντάς το «λάδι στη φωτιά».
Λίγες ώρες αργότερα, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη δίπλα στην αστυνομική διεύθυνση του νησιού.
Η δημοτική αρχή υποβάθμισε το γεγονός, ενώ και οι αντιδράσεις τόσο στην Κω όσο και στην Αθήνα ήταν, για άγνωστο λόγο, πολύ διαφορετικές και ήπιες συγκριτικά με άλλα ανάλογα περιστατικά.
Ο μηχανισμός εκτιμάται από την Aστυνομία ότι ήταν παρόμοιος με ανάλογους μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν από όσους είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Πυλί της Κω, πλησίον του στρατοπέδου «Καπετάν Λαζαρή» κι επιτέθηκαν στη διμοιρία αστυνομικών που βρισκόταν εκεί για να φυλάξει το υπό διαμόρφωση κέντρο καταγραφής προσφύγων (σ.σ.: εκτοξεύτηκαν συνολικά κατά των αστυνομικών 15 βόμβες μολότοφ, 7 ναυτικοί πυρσοί και πέτρες).
Τότε έγιναν μάλιστα και συλλήψεις έξι ατόμων -στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πτυσσόμενο κλομπ, κλομπ τύπου «nunchaku», δύο σφυριά θραύσης κρυστάλλων, τρεις βόμβες τύπου μολότοφ και ζεύγη γάντια με έντονη οσμή καυσίμου- τα οποία και οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές.
Αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν να συναντηθούν προχθές αντιπρόσωποι της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν και την έλλειψη μέριμνας. Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα και θα διατεθούν τελικά για τις διμοιρίες πέντε τζιπ.
Ο κόσμος στην Κω είναι παραπληροφορημένος και δεν γνωρίζει ότι η κατασκευή και η λειτουργία του κέντρου υποδοχής θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας και αξιοπρεπούς διαμονής των ανθρώπων που φτάνουν στο νησί, ενώ οι αμφιλεγόμενες λύσεις που προτείνει ο δήμαρχος για δημιουργία απλού κέντρου καταγραφής δεν προβλέπονται και φυσικά δεν χρηματοδοτούνται.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι λίγοι «διαμαρτυρόμενοι», με τη συμμετοχή ακροδεξιών στοιχείων, κάνουν μεγάλη φασαρία, με αποτέλεσμα να έρθουν και τα ΜΑΤ, κατήγγειλε στην «Εφ.Συν.» δημότης της Κω, συμπληρώνοντας ότι πολλοί κάτοικοι δεν γνωρίζουν καν σε τι ακριβώς αντιδρούν.
Επικοινωνήσαμε με το μέλος της Κίνησης Αλληλεγγύης της Κω, Γ. Χαρτοφίλη, ο οποίος μας τόνισε ότι «η δημιουργία του κέντρου είναι μονόδρομος σύμφωνα και με τον νόμο, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων ουσιαστικά δεν έχει αντίρρηση.
Είναι για όλους προτιμότερο, εφόσον οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να φτάνουν και στην Κω, να υπάρχει ένας ανθρώπινος χώρος που να λειτουργεί με κατάλληλες υποδομές, αντί να επαναληφθούν οι σκηνές αθλιότητας του περασμένου καλοκαιριού».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου