Το συλλαλητήριο του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος είχε διαφορετικό αέρα από τα συνήθη συλλαλητήρια, ένας συνδυασμός από σκηνές στημένες στο...
κάτω μέρος της πλατείας, πανό που εκπροσωπούσαν αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες από τις Σέρρες μέχρι την Κρήτη, καφάσια με μανταρίνια, αγρότες και κτηνοτρόφους, αποφασισμένους και πρόθυμους να μιλήσουν για τους λόγους που τους έφεραν από τα κτήματα στα μπλόκα και από εκεί στο Σύνταγμα.
«Μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας, αλλά τα αιτήματά μας είναι τα σημεία που μας ενώνουν, η απόσυρση του νομοσχεδίου, η μείωση του κόστους παραγωγής. Ευχαριστούμε όσους μας συμπαραστέκονται», δηλώνει ο Στέφανος Ανδρέου από την Ομοσπονδία Τρικάλων.
Για τον Ευάγγελο Καραγιάννη, παραγωγό από την Καρδίτσα, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η επιβολή φόρων σε πετρέλαιο και αγροτικά εφόδια θα σημάνει το τέλος για τους παραγωγούς, των οποίων τη θέση θα πάρουν σταδιακά πολυεθνικές εταιρείες, καθώς μόνο αυτές θα μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής:
«Πώς να πληρώσουμε τους φόρους όταν είμαστε ήδη απλήρωτοι; Το σούπερ μάρκετ δεν πληρώνει τον μεσάζοντα και ο μεσάζοντας δεν πληρώνει εμάς».
Οι παραγωγοί από τη Μεσσηνία καθιστούν σαφές πως γι' αυτούς η έκταση του προβλήματος ξεπερνά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Καραμάνο, καλλιεργητή ελαιόδεντρων και αμπελιών από τη Μεσσηνία, «η αγροτική πολιτική της Ε.Ε., που απαιτεί η παραγωγή να μην ξεπερνά ορισμένα όρια, καθιστά τις καλλιέργειές μας ασύμφορες. Η σταφίδα έχει πέσει από τις 35.000 τόνους στις 3».
Για τον επίσης παραγωγό σταφίδας Βασίλη Θερριό, προτεραιότητα δεν είναι η επιδότηση αλλά το προϊόν να έχει συγκεκριμένη τιμή: «Τώρα πουλάμε τη σταφίδα και ο έμπορος μας δίνει όσα θέλει αυτός».
Συμφωνεί και ο ίδιος πως οι περιορισμοί που επιβάλλει στην αγροτική παραγωγή η ευρωπαϊκή νομοθεσία οδηγούν στη σταδιακή εξαφάνισή της και θεωρεί πως η μόνη λύση βρίσκεται έξω από την Ε.Ε.
Οι Ν. Μπουρμπάκης και Γ. Μαριδάκης είναι οι δύο αγρότες από τα Χανιά που λίγο πριν φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Ακροπόλεως απ' όπου αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από παρέμβαση 2 βουλευτών.
Ο Ν. Μπουρμπάκης είναι μανταρινοπαραγωγός και έφερε μαζί του ένα κομμάτι της παραγωγής του για να το διανείμει:
«Δεν δέχομαι να αγοράζει από εμένα ο παραγωγός τα μανταρίνια για 5 λεπτά και να τα πουλάει στην Αθήνα 2 ευρώ. Είναι ανήθικο. Πλέον δεν μου τ' αγοράζουν καν και μένουν αζήτητα. Εδώ κι έξι χρόνια τα μοιράζω, αλλά εγώ πώς θα ζήσω;».
Για τον Γ. Μαριδάκη ο στόχος είναι η απαξίωση των αγροτών:
«Τα ξένα κράτη δεν αγοράζουν πλέον από την Ελλάδα αλλά από χώρες εκτός της Ε.Ε., όπως το Ισραήλ και η Βραζιλία, για να αποφύγουν την αυξημένη φορολογία».
Η άποψη πως τα πλήγματα στην αγροτική παραγωγή είναι σκόπιμα υποστηρίζεται και από κτηνοτρόφους της Κρήτης:
«Με τη νέα ΚΑΠ για να θεωρηθεί μια κτηνοτροφική μονάδα βιώσιμη θα πρέπει να παράγει 20 τόνους γάλα, δηλαδή να έχει 10.000 πρόβατα. Ποιος Ελληνας κτηνοτρόφος έχει τόσα; Μόνο οι μεγάλες βιομηχανίες που σταδιακά θα μας απορροφήσουν».
Για έναν νεαρό καλλιεργητή ροδάκινων από την Ημαθία, η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα, «στις 6.000 εισόδημα οι 4.000 θα πηγαίνουν σε φόρους. Το κόστος παραγωγής είναι αδύνατο να καλυφθεί, ιδιαίτερα στο ροδάκινο που είναι ευπαθές προϊόν. Η καλλιέργεια χρειάζεται χρήματα. Από αύριο δεν μπορώ να καλλιεργήσω».
Διαλεκτή Αγγελή (Εφημερίδα των Συντακτών)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου