Μεγάλες μειώσεις και για τις κύριες συντάξεις, νέα μέτρα μέχρι και το 2018, αγορά δανείων χωρίς περιορισμούς, νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, είναι μερικά, μόνο, από τα...
θέματα που ξέρει η Αθήνα ότι θα αντιμετωπίσει στην πρώτη αξιολόγηση των θεσμών που ξεκινά σήμερα το απόγευμα.
Υπό αυτήν την έννοια καθοριστική για το χρόνο και την μορφή της πρώτης αξιολόγησης θα είναι η εβδομάδα που θα ξεκινά σήμερα με την πρώτη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η ελληνική πλευρά θα έχει ως στόχο να μεταφέρει όλα τα ακανθώδη θέματα (πλην του ασφαλιστικού που βρίσκεται εκ των προτέρων στην ατζέντα) στο απώτερο μέλλον.
Ειδικότερα στο ασφαλιστικό η ελληνική ομάδα θα επιχειρήσει να επιβάλλει την άποψη της ότι «ο λογαριασμός βγαίνει» και χωρίς να περικοπούν κύριες συντάξεις και εφάπαξ.
Στα δημοσιονομικά βασικό όπλο θα αποτελέσει το πρωτογενές πλεόνασμα των 700 εκ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ), που εμφανίζεται στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015.
Η κυβέρνηση δεν θέλει, επίσης, σε καμία περίπτωση να ψηφιστεί τώρα η αύξηση στην φορολογία των αγροτών που θα ήταν η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων.
Το μόνο θέμα το οποίο θεωρείται σχετικά πιο εύκολο είναι αυτό της αποπολιτικοποίησης του δημοσίου καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι έτοιμη.
Ωστόσο, ο φόβος που υπάρχει είναι μη τυχόν η ατζέντα της αξιολόγησης επεκταθεί με τις αλλαγές στην φορολογία για τον νέο ΕΝΦΙΑ και το εργασιακό για τα οποίο πιέζουν οι θεσμοί πριν έρθουν στην Ελλάδα
Τι ζητούν οι δανειστές
Από την άλλη πλευρά, η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), ο κ. Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και ο κ. Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕΜS) έχουν ήδη ενημερωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο για το τι βρήκαν και κυρίως τι δεν βρήκαν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο ασφαλιστικό τον τόνο θα δώσει το ΔΝΤ το οποίο υποστηρίζεται και από την Γερμανία και τους δορυφόρους της που μπορούν να επηρεάσουν με την σειρά τους την ομάδα της ΕΕ.
Το ΔΝΤ ζητάει ξεκάθαρα περικοπές συντάξεων από 15% έως και 30% (στην περίπτωση που περικοπούν μόνο οι υψηλές συντάξεις άνω των 1000 ευρώ) και επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της εθνικής σύνταξης του υπουργείου Εργασίας.
Στα δημοσιονομικά σενάρια οι εκπρόσωποι των δύο βασικών δανειστών ΕΕ και ΔΝΤ ζητούν εμπροσθοβαρή μέτρα τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα προκειμένου να αποφευχθούν δημοσιονομικές αποκλίσεις την περίοδο 2016-2018.
Διαπιστώνουν μεγάλο κενό στην προετοιμασία του φορολογικού. Η αναθεώρηση της φορολογίας των ενοικίων και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στους αγρότες από το 13% στο 20% θα έπρεπε να έχουν ψηφιστεί από το 2015.
Ζητούν αναλυτικά στοιχεία για την επίτευξη των 2,65 δισ. ευρώ για το 2016 από τον ΕΝΦΙΑ με δεδομένη την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που έγινε πρόσφατα.
Επίσης, ζητούν την διασφάλιση του ύψους αυτού των εσόδων και για τα επόμενα χρόνια ή την παρουσίαση από την ελληνική πλευρά νέων μέτρων για το 2017 και το 2018.
Ζητούν, επίσης, τα σχέδια για την νέα ή τις νέες φορολογικές κλίμακες που θέλει να επιβάλλει το ΥΠΟΙΚ και ειδικότερα , ποιο ακριβώς θα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από το νέο τρόπο φορολόγησης.
Στα «κόκκινα» δάνεια η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει ότι η αγορά των δανείων θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς εξαιρέσεις για τα στεγαστικά που αφορούν πρώτη κατοικία και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Στις αποκρατικοποιήσεις ζητούν να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα που θα φέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 6 δισ. ευρώ μέχρι και το 2018 με βασικό φορέα το ΤΑΙΠΕΔ.
Σε ότι αφορά το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων πιέζουν για μεγαλύτερη παρουσίαση στη διοίκηση εκπροσώπων των δανειστών και μικρότερη πολιτική παρέμβαση στο είδος και την μορφή των αποκρατικοποιήσεων που θα εξελίσσονται.
Επίσης, θέλουν να συζητηθεί η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 7 δισ. προς τους ιδιώτες και οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.
ΠΗΓΗ: enikonomia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.