Εθνική γραμμή στο προσφυγικό...
Eν μέσω διαξιφισμών για την οικονομία, αλλά σε συναινετικό κλίμα ως προς το προσφυγικό, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με το...
παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την αξιολόγηση, αλλά τάχθηκαν υπέρ μίας «εθνικής γραμμής» στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.
Η αντιπαράθεση οξύνθηκε, με «φόντο» τα εσωτερικά θέματα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να είναι πιο προσεκτικός» όταν αναφέρεται στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.
«Πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός, ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες. Όσο προστατεύσατε τους φοροφυγάδες τους προστατεύσατε, τέλος η προστασία», είπε ο ίδιος.
Οι τόνοι ανέβηκαν και όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «οι εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι ένα βολικό πλυντήριο για όλα. Η κοινωνία δεν σας πιστεύει όμως. Ρωτήστε ένα πολίτη αν πιστεύει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα».
Μάλιστα, ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση του 2015: «Το “φάντασμα” του κ. Βαρουφάκη πλανάται πάνω από την αίθουσα. Εδώ είναι και σας ακούει και μιλάει ο κ. Βαρουφάκης. Θα την μάθουμε την αλήθεια κάποτε. Θα μάθουμε, τότε, τι ξέρατε για το παράλληλο σχέδιο, για το Nομισματοκοπείο», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε για την κυβερνητική πολιτική πως «το αν είχε αποτέλεσμα θα κριθεί στο τέλος της μάχης, γιατί εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες. Σε ποια εκλογική αναμέτρηση θέλετε να αναφερθούμε; Χάσατε 4 εκλογές σε ενάμιση χρόνο, και μυαλό δεν βάλατε. Αν δεν σας αρέσει να αναφερόμαστε στις τελευταίες εκλογές, θα περιμένετε πολύ ακόμη, γιατί οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα τις χάσετε και αυτές».
Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της διαπραγματευτικής γραμμής πέρσι, λέγοντας: «Δεν υπάρχει ένας Έλληνας που να μην γνωρίζει ότι υπήρξε σκληρή μάχη. Εσείς μας λέγατε “υπογράψτε ό,τι σας δώσουν”, κάνατε συλλαλητήρια. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ευρώπης που να μην γνωρίζει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και δεν είναι τυχαίο ότι το “this is a coup”, έγινε το πιο δημοφιλές hashtag και viral στο διαδίκτυο, στο Facebook, στο Twitter».
Στο προσφυγικό o πρωθυπουργός, αφού δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των αρχηγών για ενημέρωση, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της «αλλαγής στάσης της Νέας Δημοκρατίας» στο ζήτημα, ενώ υπογράμμισε ότι «το επόμενο διάστημα πρέπει να ρίξουμε το βάρος για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που έγινε στο ΝΑΤΟ. Διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και σταματά το παιχνίδι ευθυνών».
Ο ίδιος, ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα πως από την Αγκυρα «θα τηρηθούν όσα συμφωνήσαμε» και έως τις 7 Μαρτίου, όταν θα γίνει η επόμενη σύνοδος κορυφής, με την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού, «θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση των προσφυγικών ροών».
«Yπάρχει ένας κοινός τόπος για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής», είπε από τη μεριά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε ότι στις Βρυξέλλες κράτησε «εθνική στάση». Ωστόσο, υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως «αντί να εκτιμήσετε το γεγονός ότι πήγα στην Ευρώπη και έβαλα πλάτη, το μόνο που επισημάνατε ήταν η αλλαγή στάσης της ΝΔ. Θέλω να σας πω κάτι: δεν με λένε Πάνο Καμμένο. Αυτά για τα hot spots τα δεν τα είπα εγώ».
Αναφερόμενος στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπενθύμισε κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε να βγει η χώρα από τον Οργανισμό, για να επισημάνει: «Συζητάμε για την πιο μνημειώδη γεωπολιτική κυβίστηση που έγινε ποτέ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σας έλεγε “Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”».
«Στο προσφυγικό να είμαστε όλοι προσεκτικοί, ιδίως σε μία κρίσιμη στιγμή», αντέτεινε ο πρωθυπουργός, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία «να έχει μία θέση για το ΝΑΤΟ, γιατί την προηγούμενη φορά, βγάλατε τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις, για να να καταλήξετε σε μία άποψη».
Ο αρχηγός της ΝΔ άσκησε κριτική για την πολιτική της Τ. Χριστοδουλοπούλου στο προσφυγικό: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα στη Συρία οξύνθηκαν, όμως, ένα μεγάλο μέρος όσων εισέρχονται είναι παράτυποι μετανάστες γιατί κάποιος τους έστειλε ένα μήνυμα ότι μπορούν να μπουν στη χώρα. Και γι’ αυτό έχετε ευθύνη εσείς και η υπουργός σας», τόνισε.
«Στη Γερμανία το νέο συντηρητικό κόμμα κατηγορεί την Μέρκελ ότι επειδή φωτογραφήθηκε με τους πρόσφυγες, άνοιξε την πόρτα. Η Τ. Χριστοδουλοπούλου έφερε 1 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη; Σοβαρευτείτε», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου