3.2.16

Νέο ραντεβού Κατρούγκαλου-Θεσμών...

Νέο ραντεβού Κατρούγκαλου με τους Θεσμούς

Εναλλακτικές λύσεις θα αναζητήσει η κυβέρνηση για να καλύψει τη μαύρη τρύπα των 550 εκατ. ευρώ, μετά το «όχι» των δανειστών στην πρόταση για...
 αύξηση των εισφορών κατά 1,5% υπέρ του κλάδου επικούρησης.

Στη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο που έχει προγραμματιστεί ( αν δεν τροποποιηθεί το πρόγραμμα) για τις 4.30 το απόγευμα , οι θεσμοί θα επιμείνουν να εξετάζουν μια προς μία τις ελληνικές προτάσεις ζητώντας συνεχώς νέα μετρήσιμα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες που να τεκμηριώνουν ότι με το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου επιτυγχάνεται ο στόχος για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ) και κατά 1,5% έως το τέλος του 2019.

Στόχος τους είναι να αποδείξουν ότι «οι αριθμοί δε βγαίνουν» με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου και θα απαιτηθούν συμπληρωματικά μέτρα.

Πάντως χθες δεν απαίτησαν κούρεμα των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων αλλά σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο «ξεφύλλισαν» όλη την ατζέντα των γνωστών θεμάτων που θέτουν πάντα χωρίς όμως να χρησιμοποιούν πιεστικό τόνο.

Στην περίπτωση που τεθεί θέμα μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων στις επόμενες συναντήσεις η κυβέρνηση θα απαντήσει με νέες αντιπροτάσεις που δεν αλλοιώνουν τον πυρήνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προκειμένου να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση.


Έτσι, στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν οι επικουρικές συντάξεις ( σε πρώτη φάση οι υψηλές) με δεδομένο ότι η προστασία των κύριων συντάξεων συνεχίζει να αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.

Για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων έχουν ήδη εκπονηθεί 8-12 εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν παράλληλα αξιοποίηση των αποθεματικών του ΕΤΕΑ προκειμένου να μην απαιτηθεί το μαχαίρι να μπει βαθιά στις 1,2 εκ επικουρικές συντάξεις.

Τα σενάρια προβλέπουν α) μείωση στις επικουρικές με ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 20% μέσω του επανυπολογισμού τους . Δηλαδή μπορεί να μειωθούν οι συντάξεις που εμφανίζουν μεγάλη προσωπική διαφορά . (ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ-Τραπεζών ).

Β) μειώσεις για επικουρικές από 170 ευρώ και πάνω η μικρότερες μειώσεις για επικουρικές από 120 ευρώ και πάνω.

Το υπουργείο ενδεχομένως να συζητήσει την περαιτέρω μείωση του πλαφόν των κύριων συντάξεων.


Πάντως στο σχέδιο νόμου προτείνεται η μείωση του πλαφόν των κύριων συντάξεων στα 2300 ευρώ (αντί του ισχύοντος ορίου των 2.774 ευρώ). Το μέτρο δεν έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, αλλά σηματοδοτεί τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί περικοπές κατ εξαίρεση και όχι οριζόντιες μειώσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί προέβαλαν ενστάσεις και για την υψηλή εισφορά 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.


Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκπτώσεις για τους αγρότες να ισχύσουν για πέντε αντί για τρία χρόνια ενώ δεν απέκλεισε επεμβάσεις για την ελάφρυνση των επιστημόνων σχετικά με τις εισφορές υπέρ εφάπαξ και επικουρικής ασφάλισης. Παρότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μελετά σενάρια ελάφρυνσης των θιγόμενων κλάδων που θα κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στις 4 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός εργασίας υποστηρίζει ότι περαιτέρω βελτιώσεις θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα της μεταρρύθμισης.

Οι διαφορές που αναμένεται να εντείνουν την αντιπαράθεση των δύο πλευρών είναι οι εξής:

- Οι θεσμοί ζητούν να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης.

-Απαιτούν η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 ( 6000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων . Σε πρόσφατες συναντήσεις έχουν θέσει επίσης και θέμα εφάπαξ χαρακτηρίζοντας το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.

- Απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης επικαλούμενοι την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων
- Αμφισβητούν την προσωπική διαφορά που ενδεχομένως προκύπτει από τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και ζητούν περικοπές.

- Ζητούν να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις μειώσεις προτείνονται αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ για την κάλυψη των ελλειμμάτων.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: