22.2.16

Τα «αγκάθια» του ασφαλιστικού...

Ντέλια Βελκουλέσκου

Το ασφαλιστικό αποτελεί το πλέον κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αποκλιμάκωση της κοινωνικής έντασης που έχει προκαλέσει το σχέδιο της...
ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το ταχύτερο δυνατό και ενώ Ε.Ε. και ΔΝΤ ζητούν «ψαλίδισμα» των συντάξεων.

Μπορεί η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι των θεσμών να είναι διαφορετική, άλλοτε πιο τεχνοκρατική και άλλοτε πιο διπλωματική, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει δύο πράγματα: πρώτον, να χτίσει ισχυρή επιχειρηματολογία για όλα τα θέματα και δεύτερον να εκμεταλλευτεί τα ρήγματα που υπάρχουν μεταξύ των εταίρων αλλά και στο εσωτερικό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπάρχουν χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία που ασκούν έντονη κριτική στην ηγεσία του και διαφώνησαν με τα όσα είπε ο Πολ Τόμσεν στη συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, προβλέποντας… βαρυχειμωνιά στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι είναι καλοδεχούμενη η παρέμβαση του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ την περασμένη Πέμπτη, με την οποία ομολόγησε τη «λάθος συνταγή» και τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια εφαρμόζεται η τακτική «μαστίγιο και καρότο» και εκτιμούν ότι η ομολογία Γκάμπριελ δεν είναι ικανή να κλονίσει την πολιτική Σόιμπλε.

Ζητείται σημείο σύγκλισης

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών πάντως, που βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα, θα δώσουν μια πρώτη γεύση των προθέσεων των δανειστών-εταίρων.

Κατ’ αρχήν στόχος είναι να βρεθεί σημείο σύγκλισης για το δημοσιονομικό κενό του 2016 –το κουαρτέτο το υπολογίζει στα 2,5 δισ. ευρώ– από μνημονιακές δεσμεύσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί (παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, νέα φορολογική κλίμακα).

Το ΔΝΤ βέβαια έχει ανεβάσει το κενό στα 9 δισ. ευρώ έως και το 2018.

Το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει τα στοιχεία που δείχνουν σημαντική υπέρβαση δημοσιονομικού στόχου το 2015, περί τα 750 εκατ. ευρώ, που καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών για μέτρα το 2016.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις νέες κλίμακες φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η αναμόρφωση της ειδικής εισφοράς θα αποτελέσουν ένα ακόμα σημείο τριβής, καθώς το «κουαρτέτο» δεν ικανοποιείται από τις ελληνικές προτάσεις.

Σημείο αιχμής αποτελεί η φορολογία των αγροτών. Οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% για τα εισοδήματα του 2015, στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017 και η ελληνική πλευρά ζητά μια πιο σταδιακή αύξηση σε βάθος τετραετίας ή και πενταετίας, προτείνοντας ως πρώτο βήμα ο συντελεστής να αυξηθεί στο 17% για τα εισοδήματα του 2016.

Αγκάθια θα προκύψουν και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Τα τεχνικά κλιμάκια θα διερευνήσουν τις απώλειες στον προϋπολογισμό από τη χαμηλή απόδοση ή μη εφαρμογή μέτρων του 2015, όπως οι αυξήσεις ΦΠΑ κ.λπ.

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: