Μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις τους προσεχείς μήνες, έχει...
μπροστά της η κυβέρνηση.
Ο τρόπος με τον οποίο θα κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών με το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και την παραμονή τους, τουλάχιστον για ένα τριήμερο, στο Σύνταγμα, θα δείξει αφενός τη δυναμική τους αφετέρου τια αντοχές της κυβέρνησης.
Ήδη οι αγρότες από την Κρήτη βρίσκονται στην Αθήνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου είναι στη Βουλή και το υπουργείο βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοίο ενώ στα διόδια προς την Αθήνα από Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο οι αστυνομία απαγορεύει τη διέλευση των τρακτέρ και ελέγχει ακόμη και τα φορτηγά μήπως μεταφέρουν τρακτέρ.
Στο προσφυγικό η κυβέρνηση, δια στόματος του Πάνου Καμμένου, μπορεί να χαιρέτισε την απόφαση για έξοδο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αλλά αναμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δει πως αυτή θα εξελιχθεί επιχειρησιακά και κυρίως αν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα στον έλεγχο των προσφυγικών ροών -εκφράζονται μεγάλες αμφιβολίες- και στην αποφόρτιση των πιέσεων που δέχεται η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο μέτωπο της αξιολόγησης η σκληρή στάση του ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε και μετά και τη χθεσινή ανάρτηση του «αρχιτέκτονα» του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν στην ιστοσελίδα του Ταμείου, στην οποία διατυπώνει πάγιες θέσεις για το ασφαλιστικό όπως ότι παραμένει σε οικονομικά «απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα» και ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος παρά τα καλά του λόγια για την πρόοδο που έγινε στην αξιολόγηση αναφέρθηκε και αυτός στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων την επόμενη τριετία για τον οποίο είπε: «Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».
Η κορύφωση των παραπάνω θα έρθει την επόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο σε επίπεδο Συνόδου όσο και σε διμερείς συναντήσεις που θα έχει (με Ολάντ, Μέρκελ, κ.ά.) θα αναφερθεί στις ελληνικές θέσεις.
Τα περιθώρια για πολιτική παρέμβαση είναι εξαιρετικά περιορισμένα ωστόσο, όπως ελπίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης, ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μπορεί αν μη τι άλλο να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό για τη χώρα κλίμα.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου