20.2.16

Το δίλημμα με τις συντάξεις...



Παρά τη φαινομενική ακινησία η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών φτάνει στην κορύφωσή της. Ο πρωθυπουργός...
ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, να ασκήσουν την επιρροή τους για να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση. Η ανταπόκρισή τους ήταν θετική αλλά, όπως συνήθως συμβαίνει, τον παρέπεμψαν για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στο κουαρτέτο, οι επικεφαλής του οποίου δεν έχουν βγάλει ακόμη αεροπορικά εισιτήρια για την Αθήνα.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα προχωρήσουν στο ανώτερο επίπεδο, κάτι που ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης εκτίμησε δημόσια ότι θα συμβεί μετά από δύο εβδομάδες.

Η διάθεση των εταίρων είναι να έχουν κλείσει όλα μέχρι τέλος Μαρτίου, δηλαδή πριν από το καθολικό Πάσχα. Ομως αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο αν λάβει κανείς υπόψιν ότι μιλάμε για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μέχρι το 2018.

Το μαχαίρι και το ψαλίδι

Το πλέον θερμό ζήτημα αφορά τη μείωση συντάξεων ως προς την οποία επιμένουν οι «θεσμοί» που αποδέχονται να συζητήσουν μόνο το ποσοστό της περικοπής και το ύψος της σύνταξης πάνω από το οποίο αυτή θα ισχύει.

Οσα είπε δημόσια εκπροσωπώντας το ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν τα αποδέχονται η ΕΚΤ και η Κομισιόν, κάτι που φάνηκε από δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ και από την επιμονή του Μάριο Ντράγκι για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στις Βρυξέλλες η αναφορά στη μείωση συντάξεων ως αναπόφευκτη εξέλιξη αποτελεί πλέον κλισέ στις συζητήσεις που γίνονται γύρω από το ελληνικό ζήτημα και μάλιστα οι εκπρόσωποι των «θεσμών» δυσκολεύονται να καταλάβουν πως αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό στο εσωτερικό ως ένα ακόμη αναγκαίο κακό.

Οπως όλα δείχνουν, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην κόκκινη γραμμή για προστασία των κύριων συντάξεων δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να φτάσει στην Αθήνα η πρόταση των δανειστών για το ασφαλιστικό με τη μορφή τελεσιγράφου, ειδικά εφόσον έχουμε πλησιάσει στο καλοκαίρι, όταν πια θα είναι μεγάλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες, δηλαδή «καήκαμε» κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές που μίλησαν για το θέμα αυτό με κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, εκεί δεν ανησυχούν πώς θα περνούσε ένα τέτοιο νομοσχέδιο από την ελληνική βουλή γιατί θεωρούν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα αντέξει και ότι, αν χρειαστεί, μπορεί να βοηθήσουν κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης μέσω της αποχής βουλευτών τους. Το αν όλα αυτά είναι διαχειρίσιμα από πολιτική και κοινωνική άποψη φαίνεται πως δεν τους ενδιαφέρει καν.

Επιστροφή στην αρένα

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τους παρουσιάσει νέες προτάσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Ενα θέμα είναι αν θα σημειωθεί πρόοδος, άλλο θέμα τι θα πουν οι σκληροί του αγροτικού κόσμου που αρνούνται τον διάλογο και παραμένουν στα μπλόκα.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επιμένουν πολύ στο παράλληλο πρόγραμμα που προώθησαν ήδη στη Βουλή για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς, για να σηματοδοτηθεί δηλαδή μια υπέρβαση των μνημονιακών περιορισμών αλλά και για να υλοποιηθούν μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων.

Κατά τα άλλα θα γίνει προσπάθεια να μαζευτούν διάφορες αρρυθμίες στη λειτουργία της κυβέρνηση. Ωστόσο, παρά την επερχόμενη αντικατάσταση του υφυπουργού Π. Σγουρίδη δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ευρύτερου ανασχηματισμού σε αυτή τη φάση

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: