Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν αρκούντως αποκαλυπτική. Η στάση που κράτησε το κάθε κόμμα έδειξε ξεκάθαρα τι πιστεύει αναφορικά με την...
κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο. Επί της ουσίας, κανείς δεν αμφισβητεί –δεν το αμφισβήτησε τουλάχιστον φανερά– ότι πρόκειται για κατάσταση ασυδοσίας. Και κανείς, επίσης, δεν θα διαφωνήσει ότι αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε από μόνη της. Είναι προϊόν πολιτικών επιλογών και ανοχής από κυβερνήσεις που προηγήθηκαν της σημερινής.
Οι επιλογές αυτές φαίνεται πως είναι ακόμα ζωντανές σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς και κυρίως σ’ εκείνους που οφείλουν πολλά στη σχέση τους με τους βαρόνους της ενημέρωσης. Δεν εξηγείται αλλιώς η μάχη οπισθοφυλακών που είδαμε χθες στο Κοινοβούλιο. Το να μη συμφωνεί κάποιο κόμμα ή κάποιος πολιτικός με την κυβερνητική τροπολογία είναι θεμιτό. Είναι όμως απαράδεκτο και δηλωτικό, τόσο των προθέσεων όσο και του στρατοπέδου με το οποίο συντάσσεται, να μην έχει τεκμηριωμένη αντιπρόταση για το τι πρέπει να γίνει.
Ολο αυτό το θέατρο –χωρίς αντιπρόταση– με τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας αλλά και τις κραυγές ότι η κυβερνητική τροπολογία θα καταπέσει στα ελληνικά δικαστήρια και στην Ευρώπη δεν πείθουν κανέναν ότι όσοι επιδόθηκαν σε τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις διακατέχονται από αγαθές προθέσεις. Αντίθετα, αποκαλύπτουν περίτρανα τους «δεσμούς αίματος» των πόλων της διαπλοκής οι οποίοι θέλουν να διατηρηθεί η ανομία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο –τους πρώτους αλλά αρκετά σαφείς– έβαλε η κυβέρνηση Τζαννετάκη το 1989, με την ενεργό συμμετοχή τής, τότε, Αριστεράς. Τίποτα απ’ όσα θεσμοθετήθηκαν τότε δεν ίσχυσε στη συνέχεια. Εναν έλεγχο της κατάστασης επιχείρησε να κάνει, επίσης, και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με τον νόμο περί βασικού μετόχου, τον οποίο «ξέχασαν» να αναφέρουν χθες οι εκπρόσωποι της Ν.Δ.
Ούτε εκείνη η προσπάθεια είχε ευτυχές αποτέλεσμα. Οι μιντιάρχες, με ισχυρές προσβάσεις στις Βρυξέλλες, οδήγησαν την κυβέρνηση Καραμανλή σε άτακτη υποχώρηση. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι η σημερινή Ν.Δ. όχι μόνο δεν θυμάται εκείνη την προσπάθεια που έκανε ως κυβέρνηση, αλλά έχει περάσει στην ακριβώς αντίθετη πλευρά. Η τρίτη προσπάθεια να μπει νομιμότητα γίνεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Αν θα πετύχει, δεν το γνωρίζουμε. Σίγουρα, όμως, αξίζει τον κόπο.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου