Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίζουν μία πιθανή ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ανάμεσα σε...
αυξανόμενο πανικό για τη διάσπαση που παρατηρείται στην Ένωση γράφει ο Guardian και τονίζει ότι η προσφυγική κρίση οδηγεί την ΕΕ σε κατάρρευση.
Η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών επισκιάστηκε από τις έντονες διαφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία, η οποία έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την απομόνωση της Ελλάδας και να σταματήσει τη ροή προσφύγων από τα Βαλκάνια προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Εάν η Ελλάδα αποκοπεί, συμπληρώνει ο Guardian, η Γερμανία προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα σε λίγες ημέρες.
Η Αθήνα τονίζει η εφημερίδα, αντέδρασε εξαγριωμένα στις τελευταίες εξελίξεις, ανακαλώντας τον πρεσβευτή της από την Αυστρία, κατηγορώντας τη χώρα ότι ακολουθεί πρακτικές του 19ου αιώνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια, να ανακαλεί μία Ευρωπαϊκή χώρα τον πρεσβευτή της από μία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό του διχασμού που έχει προκαλέσει το προσφυγικό στην ΕΕ.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, προειδοποίησε ότι πρέπει να βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, διαφορετικά όλο το σύστημα θα καταρρεύσει.
Η Μέρκελ, συμπληρώνει η εφημερίδα, διατηρεί τις ελπίδες της ότι θα βρεθεί λύση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, αλλά είναι απομονωμένη και υπάρχει λίγη εμπιστοσύνη ότι η Τουρκία θα συμβάλει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Ικανοποίηση Μουζάλα
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε λίγο μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, καθώς εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν έκρυψε επίσης ότι ενδέχεται να περάσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε».
Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου