...αλλά έχουμε περισσότερα όπλα...
Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο Grexit τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη με συνέντευξη της στο...
Newpost. Να ξεχάσουν κάθε φαντασίωση υπόγειων διαδρομών προς την εξουσία, το μήνυμα της στο εσωτερικό για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Η Κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτηρίζει λογική τη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς το μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή προβλέπει την εφαρμογή των σκληρών μέτρων στην αρχή του.
Πάντως αν και παραδέχεται πως η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη εμφανίζεται αισιόδοξη για την αξιολόγηση και την πορεία της χώρας . Επαναλαμβάνει πως δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να γίνουν και νέες περικοπές στις συντάξεις , επιμένει πως η μεταρρύθμιση έχει ως στόχο τη βιωσιμότητα του συστήματος και απευθύνει εκ νέου πρόσκληση σε διάλογο σε όλους τους φορείς και επαγγελματίες.
Η χώρα φαίνεται πως κινείται σε τεντωμένο σκοινί. Κοινωνία και οικονομία παραμένουν εύθραυστες ενώ οι απειλές είτε για την έξοδο μας από το ευρώ είτε από την Σέγκεν βρίσκονται στο τραπέζι των εταίρων. Μπορεί να δοθεί πολιτική απάντηση απέναντι στη σκληρότητα των Ευρωπαίων και αυτή η απάντηση αρκεί να δοθεί από την Κυβέρνηση ή θα πρέπει να δοθεί συνολικά από την Ελληνική Βουλή;
Αναμφίβολα, βρισκόμαστε στην κορύφωση του πιο δύσκολου μέρους της εφαρμογής της συμφωνίας του καλοκαιριού. Αλλά θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κάθε συζήτηση για grexit ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Η χώρα έχει εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα τριετούς χρηματοδότησης και εφαρμόζει κανονικά τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού, επιτυγχάνοντας ή ακόμη και ξεπερνώντας τους στόχους. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, ενώ είναι αλήθεια ότι η διόγκωση του προσφυγικού ρεύματος συμβάλει στη διαμόρφωση μίας διπλής κρίσης: οικονομικής και ανθρωπιστικής. Σε αυτό το σημείο προκαλεί ανησυχία η συμπεριφορά ορισμένων ακραίων πολιτικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηρά για εσωτερική κατανάλωση. Διότι μόνο ακραίες φωνές απαιτούν θωράκιση των συνόρων (δηλαδή πρακτικά την αυτοκατάργηση της Σένγκεν), μαζικές απελάσεις και αστυνομικά μέτρα απέναντι στα κύματα προσφύγων. Για μία ακόμη φορά παρατηρούμε ότι ανακύπτουν διαλυτικές τάσεις από υπερσυντηρητικές μειοψηφίες εντός της ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο της Ευρώπης. Η απάντηση σε αυτές τις φωνές είναι σαφώς πολιτική και όχι μόνο ελληνική. Απαιτείται η συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων και εντός της χώρας και εντός της Ένωσης, για την απομόνωση αυτών των ακραίων κύκλων. Η μάχη παραμένει ιδεολογική: η πρόοδος, ο ανθρωπισμός και ο ευρωπαϊσμός απέναντι στο δόγμα της λιτότητας, τον εθνικισμό και τον απομονωτισμό.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση φαίνεται πως έχει ανοίξει μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων. Γιατί δεν προηγήθηκε διάλογος για μια τόσο σοβαρή μεταρρύθμιση. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες θα πληρώσουν λιγότερους φόρους το 2016 από όσους πλήρωσαν το 2015. Ωστόσο οι ίδιοι από τα μπλόκα απαντούν πως δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν κυρίως στην προκαταβολή φόρου ενώ διατυπώνουν έντονες αντιδράσεις στην κατάργηση του ΟΓΑ. Ποια είναι η απάντηση σας και γιατί δεν μπορεί να περάσει το μήνυμα σας στους αγρότες;
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα γιατί φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή παρανόηση. Κατ’ αρχάς, ήταν απαραίτητα τα μέτρα για την προστασία ενός διαλυμένου ασφαλιστικού συστήματος, τόσο λόγω κακοδιαχείρισης των αποθεματικών επί δεκαετίες, όσο και λόγω των εγκληματικών πολιτικών της προηγούμενης πενταετίας. Τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης την προέβλεπε η συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία ψηφίστηκε -πριν τις εκλογές θυμίζω- από όλα σχεδόν τα κόμματα της βουλής. Εμείς ωστόσο, αντί να κάνουμε ό,τι και οι προηγούμενοι, δηλαδή να μειώσουμε οριζόντια τις συντάξεις προκειμένου να εξασφαλιστούν λίγοι ακόμη μήνες στο εξοντωμένο ασφαλιστικό σύστημα, έως τις επόμενες μειώσεις, προχωρήσαμε σε ριζοσπαστικό ανασχεδιασμό του ασφαλιστικού με βάθος δεκαετιών. Αυτό που βρίσκεται από τις αρχές Ιανουαρίου τόσο στα χέρια των θεσμών, όσο και των κοινωνικών εταίρων, αποτελεί το πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Οι βασικές αρχές της διασφαλίζουν βιωσιμότητα, προστασία των συντάξεων, λειτουργική απλοποίηση του συστήματος και -το κυριότερο- μείωση των ανισοτήτων. Ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε κάλεσμα προς τους αγρότες για διάλογο, συστήθηκε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών και ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των επιστημονικών φορέων και των αγροτών για διάλογο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διεξαχθεί σε κενό αλλά πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα και απορρέει από τη συμφωνία του Ιονίου. Τροποποιήσεις, λοιπόν, με βάση τις επιμέρους ανάγκες των επαγγελματικών ομάδων, χωρίς όμως αλλαγή του πνεύματος της μεταρρύθμισης, συζητούνται εδώ και εβδομάδες. Όσον αφορά τις διαδηλώσεις, Εμείς στην Αριστερά αντιλαμβανόμαστε, ως μέρος του διαλόγου μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής εξουσίας, ο οποίος διάλογος οφείλει να γίνεται καλόπιστα και σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης, ώστε να είναι γόνιμος.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου