Μόνον τυχαία δεν φαίνεται να μπήκε στα … «χωράφια» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η «διπλωματική» του αναφορά στο ενδεχόμενο...
περικοπής συντάξεων αν μη τι άλλο αποτυπώσει το εγχείρημα για τήρηση μιας ενιαίας στάσης των θεσμών έναντι της Αθήνας...
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει να έχει πάρει πιο … «ζεστά» το ζήτημα των συντάξεων καθώς ξεκάθαρα αξιώνει «κούρεμά» του, με τις Βρυξέλλες να είναι πιο διακριτικές και να κρατούν κάποιες αποστάσεις σε αυτό το «καυτό» θέμα. Κάτι που επέτρεψε σε κύκλους της ελληνικής πλευράς να εκτιμήσουν πως υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους θεσμούς, μια απόσταση που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Αθήνα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup φρόντισε πάντως να δείξει πως το χάσμα που χωρίζει μεταξύ τους, τους δανειστές δεν είναι … αγεφύρωτο: Θέλοντας έτσι να δείξει προς την ελληνική πλευρά πως δεν πρέπει να «ποντάρει» σε πιθανή διάσπαση του «μετώπου» των θεσμών.
Συγκεκριμένα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το κεντρικό ζήτημα των διαβουλεύσεων είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Προσέθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθούν βραχυπρόθεσμα ζητήματα, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές, αλλά δεν θέλησε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε επίσης πως αν και είναι πολιτικά δύσκολο για τους Έλληνες, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει έναν αριθμό δημοσιονομικών ζητημάτων στα οποία συμφώνησε στο πλαίσιο του πρώτου «πακέτου» μεταρρυθμίσεων.
Επισήμανε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, οι θεσμοί φαίνεται να έχουν … «μοιράσει» ρόλους προκειμένου ο καθένας να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά του σε διαφορετικά πεδία της διαπραγμάτευσης. Δεδομένο είναι ότι το ΔΝΤ θα ασχοληθεί με το Ασφαλιστικό και ίσως και τα εργασιακά.
Από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας μέχρι το 2018 και τους στόχους που θα προβλέπει για τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτόν το τομέα θα γίνει και η συζήτηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων, εφόσον οι θεσμοί δεν πειστούν από την κυβέρνηση ότι η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των φορολογικών εσόδων αρκεί προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2016.
Αντίστοιχα στο μικροσκόπιο θα μπουν και τα «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δάνεια, αλλά και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα η Ευρώπη.
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου