...και ψάχνουν νέα μέτρα...
Στον αέρα βρίσκεται πλέον η διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθώς, από την μια επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών για να...
μετρήσουν την «τρύπα» στον προϋπολογισμό και να αναζητήσουν άλλα μέτρα, από την άλλη η κυβέρνηση περιμένει να δει τη στάση που θα τηρήσουν οι αγρότες και οι θεσμοί για το Ασφαλιστικό και τις αυξήσεις φόρων, την ίδια ώρα που έρχεται και νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να τινάξει στον αέρα περικοπές που έχουν ήδη επιβληθεί – αλλά και τα σχέδια για την επιβολή νέων.
Στην ατμόσφαιρα πλέον «μυρίζει μπαρούτι», μετά και το μήνυμα Τσακαλώτου, ο οποίος σε συνέντευξή του ζητά από το ΔΝΤ να σεβαστεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και να μην επιμείνει σε άλλες περικοπές. Και αυτό παρότι και ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος, και ο Πόλ Τόμσεν στο πρόσφατο άρθρο του, αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ ακόμη, έχουν πει σε όλους τους τόνους ότι «το Ταμείο θέλει να βγαίνουν οι αριθμοί». Κάτι που σημαίνει πως είτε θα βρεθούν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για να υποκαταστήσουν άλλα, είτε το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να συνεχίσει πλέον την συμμετοχή του στο ελληνικό Πρόγραμμα ως το 2018.
Με τα δεδομένα αυτά, μπαίνει σε νέες βάσεις η συζήτηση με τους θεσμούς για περικοπές δαπανών για μισθούς και συντάξεις. Και ενώ ως τώρα οι περικοπές αυτές λειτουργούσαν σαν ανάχωμα σε απολύσεις, η κυβέρνηση επιμένει μεν να μεταφέρει το βάρος της συζήτησης στις αυξήσεις φόρων και εισφορών για να αποφύγει περικοπές που ζητούν οι θεσμοί, αλλά δεν θα είναι πλέον εύκολο να πείσει ότι μπορεί να αντισταθμίσει έτσι –και χωρίς να παράγει ελλείμματα- τις δαπάνες του Κράτους.
Μετράνε τα «κενά»
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένει από σήμερα την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας στην Αθήνα, που θα καταπιαστούν με την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης στη χώρα.
Ενώ μέχρι τώρα όμως οι δανειστές διέβλεπαν «τρύπα» τουλάχιστον 1-1,5 δισ. ευρώ λόγω υποαπόδοσης ή μη εφαρμογής εισπρακτικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί από το καλοκαίρι ήδη, τώρα η κυβέρνηση αναγκάζεται να εξηγήσει πώς θα βρει τρόπο να καλύψει το κόστος για το δημόσιο και από δικαστικές αποφάσεις όπως αυτήν του Ελεκτικού Συνεδρίου που δικαιώνει γιατρούς του ΕΣΥ και κρίνει άκυρες τις περικοπές που αυτοί υπέστησαν λόγω του Μνημονίου.
Ψάχνουν τις αποφάσεις
Έτοιμες και εύκολες λύσεις στα θέματα αυτά δεν υπάρχουν. Ωστόσο η απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣ που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν το 2012 στους συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ, έρχεται σε αντίθεση με άλλη απόφαση Τμήματος του ΣτΕ που είχε κρίνει συνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών, υποστηρίζοντας τότε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «σκληρό πυρήνα» των δημόσιων λειτουργών, όπως οι ένστολοι και οι δικαστικοί.
Η σύγκρουση των Ανωτάτων Δικαστηρίων θα κρίνει την τύχη και άλλων υποθέσεων για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και για τους εν ενεργεία γιατρούς, ενώ επίκειται και η δημοσίευση άλλης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Σε απόλυτους αριθμούς πάντως, αν και στο Γενικό Λογιστήριο δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους για να μελετήσουν την απόφαση του ΕΣ, φαίνεται να ανοίγει νέα τρύπα 220 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι γνωστό όμως εάν θα έχει αναδρομική ισχύ και για ποιους.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου