Εβδομάδα αποφάσεων για το προσφυγικό με τις επαφές να εντείνονται με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Η...
Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση, η ομάδα Βίσεγκραντ ζητάει ευθέως μέτρα στα σύνορα και η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται. Μέσα σε αυτό το κλίμα Τσίπρας, Μέρκελ και Νταβούτογλου θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με στόχο να πιεστεί η Τουρκία να κάνει περισσότερα για το ζήτημα.
Το προσφυγικό είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα του πρωθυπουργού για αυτή την εβδομάδα και ήδη από τη Δευτέρα οι συναντήσεις που είχε με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους ήταν προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με τον Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κομίζει τα μηνύματα της Ε.Ε., ενώ την Τετάρτη έχει κανονιστεί ραντεβού και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μεγάλη σημασία, πάντως, δίδεται στην επικείμενη τριμερή μεταξύ Άνγκελα Μέρκελ, Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες το ραντεβού έχει κλειστεί για να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το ραντεβού των τριών ηγετών, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕΦ.ΣΥΝ.», προέκυψε μετά από συνομιλίες μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Βερολίνου και βασική επιδίωξη θα είναι να κάνει η Άγκυρα περισσότερα για τη συγκράτηση των προσφυγικών ροών.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, άλλωστε, θα βρεθεί ενώπιον των ηγετών 11 κρατών-μελών της Ε.Ε. σε άλλη συνάντηση, όπου θα πρέπει να τοποθετηθεί και για την πρόσφατη μεγάλη ένταση με τη Ρωσία και τις επιχειρήσεις στη Συρία.
Η Άγκυρα κρατάει το «κλειδί»
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κομβικός για τη διαχείριση του προσφυγικού, κάτι που έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του.
Από την Αθήνα, άλλωστε, εκτιμούν ότι υπάρχει αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση δίνουν έμφαση στις δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του Μαργαρίτη Σχοινά οι οποίοι τάχθηκαν κατά των μονομερών ενεργειών.
Το ίδιο μήνυμα έστειλε και η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της τη Δευτέρα, κάνοντας, όμως, παράλληλα και παρατηρήσεις προς την Αθήνα για καθυστερήσεις.
Η Αθήνα, άλλωστε, τονίζει ότι εκείνοι που εκφράζουν ακραίες απόψεις και ζητούν φράχτες και βίαιες επαναπροωθήσεις δεν είναι παρά μειοψηφία στους ευρωπαϊκούς κύκλους.
Πιέζουν οι «σκληροί» του Βίζεγκραντ
Η ομάδα του Βίζεγκραντ, πάντως, μετά και τη χθεσινή συνάντηση στην Πράγα, δείχνει αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.
Οι ηγέτες Τσεχίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας ζητούν την κατάρτιση ενός Σχεδίου Β για να αντιμετωπιστεί η «ανεπάρκεια» της Ελλάδας.
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των 4 στην Πράγα καταγράφονται προειδοποιήσεις για της νέες «διαχωριστικές γραμμές» στην Ευρώπη, ενώ γίνεται λόγος για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για να καταρτισθεί ένα σχέδιο Β» ώστε να προστατευθούν τα σύνορα της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι «εξαρτώμεθα πράγματι από το εάν θα έχει αποτέλεσμα το σχέδιο δράσης (για το οποίο συνήφθη συμφωνία) ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα ήθελα να δω μια ωραία έκπληξη από τους έλληνες εταίρους μας».
«Πρέπει όμως να παραδεχθώ ότι είμαι αρκετά απαισιόδοξος», πρόσθεσε. «Για αυτό συζητήσαμε σχετικά με ένα σχέδιο Β, το οποίο αφορά την εξασφάλιση των συνόρων της Μακεδονίας (όπως αποκάλεσε την ΠΓΔΜ) και της Βουλγαρίας», συνέχισε.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου