21.2.16

Ο επιστήμονας που έδωσε ελπίδα...


...μιλάει για τη θεραπεία του καρκίνου...

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της επαναστατικής αντικαρκινικής θεραπείας με Τ-λεμφοκύτταρα σηματοδοτούν την εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για την...
εξάλειψη της μάστιγας του αιώνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Το όνομα του δρ. Στάνλεϊ Ρίντελ, ερευνητή του Κέντρου Χάτσινσον του Σιάτλ και καθηγητή Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, έγινε τις προηγούμενες ημέρες γνωστό σε όλον τον κόσμο, καθώς πέτυχε κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε ακατόρθωτο: εξαφάνισε και το παραμικρό ίχνος καρκίνου σε ασθενείς με λευχαιμία που βρίσκονταν σε τελικό στάδιο και που με τις συμβατικές θεραπείες θα είχαν μόλις μερικούς μήνες ζωής.

Για τη ρηξικέλευθη μέθοδο, η οποία αναμένεται να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα της μάχης κατά του καρκίνου, μαζί με την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία, μίλησε στην εφημερίδα ο άνθρωπος που έδωσε ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς.

«Πολλές ομάδες και εταιρίες εργάζονται για να αναπτύξουν μια θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα και να κάνουν αυτές τις θεραπείες διαθέσιμες ευρέως σε ασθενείς στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η έγκριση για τη θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα που ανιχνεύουν της πρωτεΐνης CD19 στα καρκινικά κύτταρα θα έρθει μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια» εκτίμησε ο δρ. Στάνλεϊ Ρίντελ.

Η ομάδα του ακολούθησε την εξής διαδικασία: έλαβαν Τ-λεμφοκύτταρα από τον οργανισμό ασθενών με καρκίνους του αίματος, τα οποία στη συνέχεια τροποποίησαν γενετικά, έτσι ώστε να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, και τέλος τα επανεισήγαγαν στον ασθενή σε ενέσιμη μορφή.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: ακόμα και καρκινοπαθείς σε προχωρημένο στάδιο και με μεταστάσεις, που δεν αναμενόταν να ζήσουν πάνω από 5 μήνες, βρέθηκαν 18 μήνες αργότερα χωρίς ίχνος της κακοήθειας, κάτι που ο δρ. Ρίντελ χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου στην Ιατρικής».

Το 94% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου, ενώ σε κλινικές δοκιμές σε 40 ασθενείς με μη-Χότζκινς λέμφωμα ή χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, οι μισοί εμφάνισαν πλήρη ύφεση στο ίδιο διάστημα και πάνω από το 80% ανταποκρίθηκαν θετικά.

«Οι θεραπείες έχουν δείξει ότι ενεργούν σε καρκίνους του αίματος και του μυελού των οστών (σ.σ. στους λεγόμενους “υγρούς όγκους”) και, πιο συγκεκριμένα, στη β-οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, στο μη-Χότζκινς λέμφωμα και στη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία».

Πάντως, ο δρ. Ρίντελ έκανε γνωστό ότι «αυτήν την περίοδο ξεκινούν σε διαφορετικά ερευνητικά κέντρα οι πρώτες δοκιμές σε μη υγρούς καρκίνους».

«Η θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα είναι ένα από τα πολλά είδη ανοσοθεραπείας που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές. Αυτές οι νέες θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματικές είτε από μόνες τους είτε σε συνδυασμό με τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία/φαρμακοθεραπεία», σχολίασε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Σιάτλ.

Η βασική ένσταση που έχει διατυπωθεί έχει να κάνει με την ασφάλεια της μεθόδου. Στις κλινικές δοκιμές ορισμένοι ασθενείς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εμφάνισαν παρενέργειες (πυρετό, υπόταση), ενώ δύο απεβίωσαν.

«Η ασφάλεια είναι ένα σημαντικό ζήτημα και είναι αλήθεια ότι η θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς. Αρχίζουμε να κατανοούμε γιατί ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν παρενέργειες και αναπτύσσουμε θεραπείες που να τις μειώνουν».

Η ομάδα θεωρεί ότι μειώνοντας τη δόση Τ-λεμφοκυττάρων θα μειώσει και τις παρενέργειες. Ωστόσο σημειώνει ότι «το προφίλ ασφαλείας αυτής της θεραπείας είναι παρόμοιο με εκείνο εναλλακτικών θεραπειών που θα λάμβαναν αυτοί οι ασθενείς».

ΠΗΓΗ: Εθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: