23.2.16

Είναι σίγουρα τέσσερις οι άδειες;...

Χρ. Σπίρτζης

Και ξαφνικά η κυβέρνηση, διά του κυρίου Σπίρτζη, μοιάζει σαν να αλλάζει ρότα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Ξεχάστε τις...
τέσσερις -μόνο- που διακήρυττε με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, «αυτές και τέρμα», όπως υποστήριζε χαρακτηριστικά.

Χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης απεφάνθη πως θα είναι... περισσότερες (οι πανελλαδικές άδειες). Επανερχόμαστε δηλαδή στον... αρχικό νόμο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο. Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Επικρατείας, που μοιάζει να αδειάζουν τον κ. Σπίρτζη, δεν θεωρείται πιθανό, χωρίς φυσικά να αποκλείεται, το ενδεχόμενο να δοθούν άδειες θεματικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας.

«Βεβαίως θα προκηρυχθούν θεματικές άδειες και στη συνέχεια και άδειες για τα περιφερειακά κανάλια» δήλωνε χθες στα «Παραπολιτικά 90,1» και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο. Και συνέχισε: «Θα πρέπει να υπάρχουν και θεματικές εθνικής εμβέλειας, γιατί όχι;»

Προς τι τότε ο αλληλοσπαραγμός; Γιατί διαμαρτύρονται τα υπάρχοντα κανάλια, από τη στιγμή που κάποια από αυτά, αν όχι τα περισσότερα, ενδιαφέρονται για πανελλαδική μεν, αλλά θεματική άδεια; Ο κ. Σπίρτζης είχε την απάντηση: «Δεν θα υπάρχει εκτόνωση από τα υπάρχοντα πανελλαδικά κανάλια επειδή θα υπάρχουν πανελλαδικά θεματικά. Δεν είναι το πρόβλημα όσων πιέζουν με τον τρόπο που πιέζουν αν θα έχουν μια τέτοια δραστηριότητα για να έχουν ένα θεματικό κανάλι.

Πιέζουν για να έχουμε την ίδια κατάσταση που έχουμε και σήμερα, να έχουμε ένα χώρο που δεν θα έχει κανέναν κανόνα λειτουργίας, θα υπάρχουν αυθαιρεσίες και θα υπάρχει ένα μόνιμο αλισβερίσι μεταξύ του οικονομικού συστήματος που ελέγχει τα ΜΜΕ και του πολιτικού συστήματος».

Διγλωσσία

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, «ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών [...] ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου ορίζεται σε τέσσερις (4) για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας». Οντως δεν αναφερόταν σε θεματικά κανάλια η τροπολογία αλλά μόνο σε «γενικού περιεχομένου». Ο κ. Παππάς όμως υποστήριζε σε όλους τους τόνους πως τέσσερα θα είναι τα πανελλαδικά κανάλια, συνολικά.

Ανεξαρτήτως περιεχομένου, γενικού ή θεματικού. Δεν μπορεί να καταλάβαμε όλοι τότε λάθος. Δημοσιογράφοι, κανάλια, κόμματα κ.ο.κ. Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ μας (του Σωτήρη Μανιάτη), την ημέρα της συζήτησης της τροπολογίας στη Βουλή.

«Για την επόμενη δεκαετία θα υπάρχουν οριστικά τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού χαρακτήρα. Αυτά, και τέλος. Ούτε θεματικά ενημερωτικά, ούτε θεματικά μη ενημερωτικά, ούτε ειδικής στόχευσης όπως προβλέπεται στη νομοθεσία».

Μας το είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε και στην ενημέρωση που μας έκανε μία ημέρα πριν ο ίδιος ο Νίκος Παππάς. Τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι τέσσερα, τελεία και παύλα. «Είναι ανατροπή -του επισημάναμε- σε σχέση με όσα μας λέγατε πιο πριν». «Ακριβώς», μας απάντησε. Και μας παρέδωσε και την περίφημη έκθεση της Φλωρεντίας που παρουσίαζε την εικόνα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διέθεταν αντίστοιχο (με το... τέσσερα) αριθμό καναλιών.

«Υπό αυτές τις συνθήκες τρία από τα επτά σημερινά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά» γράφαμε στην «Εφ.Συν.» την επομένη. Και σωστά. Αν ίσχυε αυτό που υποστήριξε χθες ο κ. Σπίρτζης, θα το γράφαμε διαφορετικά:

«Υπό αυτές τις συνθήκες τρία από τα επτά σημερινά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να αλλάξουν ύφος και να γίνουν θεματικά» θα σημειώναμε. Ή εμείς δεν καταλάβαμε σωστά ή αυτοί (οι κυβερνώντες) δεν το διατύπωσαν όπως έπρεπε τότε ή αυτοί άλλαξαν τώρα άποψη ώστε να εξευμενίσουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Είναι τεχνικό το πρόβλημα;

Κι ένα τελευταίο ερώτημα: Μέχρι τώρα δεν μας έλεγε η κυβέρνηση πως μόνο τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας χωρούν εξαιτίας τεχνικών λόγων; Δύο HD κανάλια σε κάθε πολυπλέκτη (δύο πολυπλέκτες, συνολικά);

Το σημείωναν άλλωστε και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Με βάση τα νέα τεχνολογικά δεδομένα [...] ο νέος χάρτης θα απονέμει δύο διαύλους συχνοτήτων (πολυπλέκτες) για την ιδιωτική ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή. Κάθε δίαυλος θα μπορεί να μεταφέρει το ψηφιακό σήμα δύο (2) τηλεοπτικών προγραμμάτων εθνικής εμβέλειας μετάδοσης υψηλής ευκρίνειας». Τώρα θα χωρούν ξαφνικά περισσότερα; Ή δεν θα είναι, πια, «υψηλής ευκρίνειας»;

Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, προχωράει με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία για την προκήρυξη των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στόχος τους είναι να δημοσιευτεί η προκήρυξη στις αρχές Μαρτίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. «Εχουμε κάνει μια πολύ καλή προετοιμασία, οι υπηρεσίες δίνουν μάχη να ετοιμάσουν τους όρους και τα τεύχη του διαγωνισμού, γίνεται η τελευταία ανάγνωση των προδιαγραφών και στη συνέχεια θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για μία μία άδεια ξεχωριστά» είπε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: