17.2.16

Διχασμένη η Ευρώπη στη σύνοδο για το προσφυγικό...


Δυο νεόδμητα στρατόπεδα και μια κατά συνθήκη νέα συμμαχία αναμετρώνται στις Βρυξέλλες υπό το βάρος του...
προσφυγικού και επαναπροσδιορίζουν από αύριο το μέλλον – κι ίσως και τον χάρτη – της Ευρώπης.

Μέρκελ και Τσίπρας βρίσκονται, ανοιχτά πια, στην ίδια πλευρά, κόντρα στην απειλή των κλειστών ευρωπαϊκών συνόρων και θα επιχειρήσουν στην αυριανή σύνοδο κορυφής να ακυρώσουν το «δόγμα των φραχτών» και την ντε φάκτο διάλυση της Σένγκεν που επιδιώκουν οι 4 της σκληρής ομάδας του Visegrad – Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία.

Αιχμή αυτής της επιχείρησης θα αποτελέσει και πάλι η προσέγγιση και η πίεση προς την Τουρκία να «αφοπλίσει» τους δουλεμπόρους και να συγκρατήσει τα προσφυγικά κύματα πριν από τα ευρωπαϊκά σύνορα του Αιγαίου. Εξ ου και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η τριμερής συναντηση Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας που θα γίνει αύριο πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., μια συνάντηση στην οποία ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρεθεί αντιμέτωπος με το πιεστικό αίτημα της Ανγκελα Μέρκελ να τιμήσει η Αγκυρα την ευρωτουρκική συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου.

Στην ίδια κατεύθυνση και στην ίδια συμμαχία κινείται και ο πρόεδρος της Κομσιιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο τόσο κοινοτικές όσο και ελληνικές πηγές εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένες για τα αποτελέσματα που θα έχει και αυτή τη φορά η πίεση προς την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεμσυετεί να διαθέσει στην Τουρκία 3 δις για τη διετία 2016-2017 για να κρατήσει στο έδαφός της περισσότερους πρόσφυγες, οι εκταμιεύσεις έχουν ήδη αρχίσει αλλά τα αποτελέσματα ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας είναι πενιχρά: Οι τελευταία έλεγχοι της Κομισιόν έδειξαν ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου σχεδόν 2.500 πρόσφυγες περνούσαν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα, οι ροές προς το Αιγαίο παρέμειναν ιδιαίτερα υψηλές παρά τον χειμώνα και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ ελάχιστη είναι η ανταπόκριση της Αγκυρας και στα ελληνικά αιτήματα για επαναπροωθήσεις.

Παρά την πραγματικότητα αυτή πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να παίζει τη «συμμαχία» με την Τουρκία ως το ύστατο χαρτί ώστε να αποτραπεί μια ντε φάκτο κατάργηση της Σένγκεν με αποκλεισμό της Ελλάδας και μετατόπιση των ευρωπαϊκών συνόρων στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ.

«Θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις την Πέμπτη και την Παρασκευή για την ατζέντα Ε.Ε.-Τουρκίας ως τον σωστό τρόπο για να λυθεί το ζήτημα», δαιμήνυσε χθες η Ανγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι η εναλλακτική του κλεισίματος των συνόρων θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ε.Ε.

«Το να εγείρουμε απλώς στη Μακεδονία , η οποία δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Παρά το, ασυνήθιστα υψηλών τόνων, μήνυμα Μέρκελ πάντως, οι σκληροί της κεντρικής Ευρώπης επιμένουν στο σφράγισμα των συνόρων και προειδοποιούν από την πλευρά τους ότι έχουν έτοιμο Plan B που θα διασφαλίζει τα σύνορα τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της ΠΓΔΜ. Το σχέδιο – είτε ως Plan A, είτε ως Plan B - των «4» του Visegrad παραμένει, ουσιαστικά, το σφράγισμα του λεγόμενου «Βαλκανικού Διαδρόμου» των προσφύγων, με τα Σκόπια να καλούνται στην πράξη να αναλάβουν τον ρόλο του χωροφύλακα της Ευρώπης.

Με δεδομένη αυτή την αναμέτρηση, ο Αλεξης Τσίπρας προσέρχεται στη σύνοδο συμπαρατασσόμενος με την γραμμή Μέρκελ και η ατζέντα του προβλέπει αυξημένη πίεση προς την Τουρκία να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο έλληνας πρωθυπουργός κομίζει ως «όπλα» στις Βρυξέλλες αφ ενός την αποδοχή από την Αθήνα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και, αφ΄ετέρου, την πρόοδο στη δημιουργία των hot spots και των κέντρων μετεγκατάστασης – «όπλα», τα οποία δεν ακυρώνουν μεν τα πολιτικά και στρατηγική σχέδια των σκληρών κύκλων της Ευρώπης αλλά, αν μη τι άλλο, αφαιρούν τα προσχήματα στη ρητορική κατά της Ελλάδας…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: