Σκληραίνει τη στάση της εναντίον της Ελλάδας η ομάδα του Βίζεγκραντ κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο Β για να αντιμετωπιστούν η...
«ανεπάρκεια» Ελλάδας και Τουρκίας στο προσφυγικό. Οι ηγέτες Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην Πράγα.
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των 4 στην Πράγα καταγράφονται προειδοποιήσεις για της νέες «διαχωριστικές γραμμές» στην Ευρώπη, ενώ γίνεται λόγος για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για να καταρτισθεί ένα σχέδιο Β» ώστε να προστατευθούν τα σύνορα της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι «εξαρτώμεθα πράγματι από το εάν θα έχει αποτέλεσμα το σχέδιο δράσης (για το οποίο συνήφθη συμφωνία) ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα ήθελα να δω μια ωραία έκπληξη από τους έλληνες εταίρους μας».
«Πρέπει όμως να παραδεχθώ ότι είμαι αρκετά απαισιόδοξος», πρόσθεσε. «Για αυτό συζητήσαμε σχετικά με ένα σχέδιο Β, το οποίο αφορά την εξασφάλιση των συνόρων της Μακεδονίας (όπως αποκάλεσε την ΠΓΔΜ) και της Βουλγαρίας», συνέχισε.
Συναντήσεις με τον Τουσκ
Στην Πράγα θα βρεθεί σήμερα, μετά το ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα, και ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχει επαφές με την ομάδα Βίσεγκραντ, ενώ έχει ήδη προειδοποιήσει πως υπάρχει αληθινός κίνδυνος διάλυσης της Ε.Ε. .
Επίσης, αναφέρθηκε ότι κατέληξαν σε κοινή θέση όσον αφορά την επαπειλούμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, το λεγόμενο Brexit, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις γι' αυτήν.
Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μποχούσλαβ Σομπότκα, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «πρέπει να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στην Βουλγαρία και στην ΠΓΔΜ για την προστασία των συνόρων τους».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει «συνοριοφύλακες και άλλους ανθρώπινους και υλικούς πόρους σε χώρες που είναι έτοιμες να αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας νότια της Ουγγαρίας».
Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο από τη δική της πλευρά επισήμανε ότι η V4 επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων και «την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου