... στην Ν.Κορέα...
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, όπως ανακοίνωσε. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασαν την ενέργεια αυτή, για την οποία πιστεύουν ότι ήταν...
μια δοκιμή πυραύλου. Σεούλ και Ουάσινγκτον συζητούν την ανάπτυξη αμερικανικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος, την ώρα που το Πεκίνο συστήνει ηρεμία.
H εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς την οποία διέταξε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά στέφθηκε από πλήρη επιτυχία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας
Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, όπως αναφέρθηκε.
Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση, αψηφώντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που της απαγορεύουν να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.
Καταδικάζει ο ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Μπαν.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εκτόξευση σήμερα.
Συζητείται η ανάπτυξη αμερικανικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος
Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ για την Άμυνα αποφάσισαν να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για την ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος -ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Κίνα- για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ, μετά την ανακοίνωση από την Πιονγκγιάνγκ της εκτόξευσης ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.
«Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε επισήμως συνομιλίες για την πιθανότητα να αναπτυχθεί το σύστημα (THAAD, Terminal High Altitude Area Defense) στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα της συμμαχίας της Νότιας Κορέας/ΗΠΑ», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σεούλ Ράι Τζε-Σέουνγκ.
«Αν το THAAD αναπτυχθεί στην κορεατική χερσόνησο, θα λειτουργήσει μόνον κατά της Βόρειας Κορέας», σημείωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τόμας Βάνταλ, διοικητή αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Νότια Κορέα.
Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η ανάπτυξη αυτού του εξελιγμένου αμυντικού συστήματος είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στη Νότια Κορέα.
Τη λύπη του εκφράζει το Πεκίνο για την εκτόξευση
Λίγο νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, η οποία αντιτίθεται σφόδρα στην ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος στην Νότια Κορέα, είχε εκφράσει τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και είχε καλέσει όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.
«Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση», είχε τονίσει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Η Πιονγκγιάνγκ «έχει το δικαίωμα σε μια ειρηνική χρήση του διαστήματος, αλλά το δικαίωμα αυτό περιορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είχε σημειώσει εξάλλου.
Η Κίνα είναι η κύρια σημαντική σύμμαχος και ο κύριος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, αλλά οι διμερείς σχέσεις είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.
«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να ανταποκριθούν στην κατάσταση αυτή με ηρεμία», είχε υπογραμμίσει επίσης η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καλώντας «σε διάλογο και σε διαβουλεύσεις». Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, είχε καταλήξει η ίδια.
Η Κίνα είχε εξάλλου εκφράσει την αντίθεσή της στην πρόσφατη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο.
Μέτρα θα λάβει το Τόκιο
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα, ενώ σε ανακοίνωση του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου που εκδόθηκε λίγο αργότερα υπογραμμίστηκε ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας.
«Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα, σκοπεύουμε, σε στενή συνεργασία με την διεθνή κοινότητα, να λάβουμε μέτρα χωρίς να διστάσουμε. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια του λαού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Άμπε.
Η εκτόξευση αυτή είναι «εντελώς απαράδεκτη», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, μιλώντας επίσης για μια «καθαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια έκρινε η Μόσχα την εκτόξευση
Η Ρωσία καταδίκασε με τη σειρά της την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, την οποία έκρινε ως πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια της ίδιας της Πιονγκγιάνγκ.
«Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτού του είδους οδηγούν σε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην βορειοανατολική Ασία στο σύνολό της" και ότι "είναι πολύ επιζήμιες για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα και πρωτίστως της ίδιας της Βόρειας Κορέας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Η Πιονγκγιάνγκ αγνόησε τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία, υπογραμμίζει επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.
«Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν λαμβάνει υπ'όψιν τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία», επισημαίνει.
«Η πορεία που επέλεξε η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί παρά να εγείρει έντονη διαμαρτυρία. Συστήνουμε απερίφραστα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας να σκεφτεί αν η πολιτική να αντιτάσσεται σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου