Ξαναγράφεται όπως όλα δείχνουν το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου μετά την...
κίτρινη κάρτα από την Κομισιόν, αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις από κοινωνικές ομάδες που πλήττονται με αύξηση εισφορών.
Όλα δείχνουν ότι το νομοσχέδιο θα γραφτεί, ενδεχομένως από την αρχή για να ικανοποιήσει τους δανειστές και στη συνέχεια τις κοινωνικές ομάδες, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Σημειώνεται ότι ακόμη και οι εκπτώσεις για τρία χρόνια που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, δεν αφορούν 720.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, τους έμπορους και τους αυτοκινητιστές.
Ταυτόχρονα νέα βελτιωμένη πρόταση για τους αγρότες, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Πρόταση, η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να παρουσιαστεί και στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Τα βασικά σημεία της νέας βελτιωμένης πρότασης του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνουν την αύξηση της περιόδου, ενδεχομένως στην πενταετία, που θα καταλήξουν οι εισφορές στο 20%, από το 7% που είναι σήμερα. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο ΟΓΑ να εξαιρεθεί από την ενοποίηση των υπόλοιπων Ασφαλιστικών Ταμείων και να συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα.
Ήδη το δρόμο έδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι μια μεταρρύθμιση που δεν εμπνέει και δεν πείθει για το αποτέλεσμά της είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Αναφερόμενος για την διοικητική μεταρρύθμιση, με μια αιχμή που αρμηνεύεται ότι αφορά το Ασφαλιστικό, είπε πως «πράγματι, είναι προφανές ότι μια μεταρρύθμιση θα πρέπει να καταφέρει να πείσει - για να μην πω τον πιο αυστηρό όρο να εμπνεύσει - για το αποτέλεσμά της. Θα πρέπει δηλαδή να εξασφαλίσει, όχι απλώς την ανοχή, αλλά, ει δυνατόν, την ενεργητική υποστήριξη αυτών που θα πρέπει να την κάνουν πράξη. Αυτό νομίζω ισχύει απόλυτα στην περίπτωση της διοικητικής μεταρρύθμισης». Η φράση του ωστόσο ερμηνεύτηκε από το σύνολο των ακροατών ως έμμεση αιχμή για το ασφαλιστικό.
Πάντως, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε ότι «οι μεταρρυθμίσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι όρος ύπαρξης. Δεν είναι δηλαδή ένα επιθυμητό βήμα, το οποίο πρέπει να κάνουμε, αλλά είναι όρος ύπαρξης για το μέλλον. Τέτοια είναι η περίπτωση προφανώς της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού ζητήματος, αλλά νομίζω ότι και το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης δεν απέχει από αυτήν την κατηγορία».
Μάλιστα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, κάτι που πλέον ζητά όλη η αντιπολίτευση.
Στο μεταξύ την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης.
Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα» δήλωσε.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου