...και την επιστροφή του «κουαρτέτου»...
Eπιστροφή του «κουαρτέτου» έως την ερχόμενη Δευτέρα και έναρξη της τελικής φάσης της αξιολόγησης δείχνουν κυβερνητικές πηγές, με όλα ωστόσο τα ενδεχόμενα να...
παραμένουν ακόμη ανοιχτά εν όψει και των επαφών που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Μετά τις αλαλεπάλληλες διαβουλέυσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια, πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πλέον πιθανή την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο, είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και την εξεύρεση, στοιχειωδώς τουλάχιστον, κοινού εδάφους στα τρία βασικά ανοιχτά μέτωπα – ασφαλιστικό, φορολογικο και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων – πρόκειται, όμως, για μια προοπτική που επι του παρόντος δεν επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται, από την πλευρά των ευρωπαίων.
Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, και η χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαρφαρίτη Σχοινά, ο οποίο δήλωσε μεν πως «η Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να επιτυεχθεί ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πρόσθεσε ωστόσο με νόημα ότι «αυτό δεν εξαρτάται μόνον από εμάς». Και κατέστησε επίσης σαφές πως δεν υπάρχει δεδομένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής του κυαρτέτου στην Αθήνα.
Δεδηλωμένος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, παραμένει το κλείσιμο της αξιοόγησης έως τις αρχές Μαρτίου το αργότερο, και υπέρ αυτού του χρονοδιαγράμματος αναμένεται να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες και ο Αλέξης Τσίπρας από αύριο στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός αναχωρεί από αύριο για τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής και ήδη έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είναι επίσης πιθανό να έχει κατ΄ιδίαν επαφές και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενώ σήμερα συναντάται στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Παραπλεύρως, δε, της πολιτικής διαπραγμάτευσης που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, σε εξέλιξη βρίσκεται και η εσωτερική διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν και, δη, εκείνες που αφορούν το δημοσιονομικό κενό του 2016 αλλά και την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους.
Το ΔΝΤ, όπως είναι γνωστό, προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό στα 1,8 δις ευρώ, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά το τοποθετεί περί τα 900 εκατομμυρια ευρώ. Από το τελικό ποσό που θα εκτιμηθεί, θα εξαρτηθεί και εάν αρκούν οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό για να καλυφθεί ή εάν οι δανειστές θα ζητήσουν και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το αίτημα για μείωση συντάξεων – είτε μόνον των επικουρικών, είτε και των υψηλών κύριων συντάξεων – φαίνεται αναπόδραστο απ’ όλες τις πλευρές. Κι εδώ, η διατήρηση της «κόκκινης γραμμής» της κυβέρνησης για προστασία των κύριων συντάξεων φαίνεται να εξαρτάται πλέον από το αποτέλεσμα των πολιτικών επαφών Τσίπρα στην Ευρώπη...
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου