27.2.16

Ένας χρόνος από τη δολοφονία Νεμτσόφ...

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Νεμτσόφ

Ο αντικαθεστωτικός Μπόρις Νεμτσόφ δολοφονήθηκε το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου 2015, καθώς επέστρεφε από δείπνο. Μέχρι σήμερα πολλά...
ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά. Ποιοι κρύβονται πίσω από το δολοφόνο;

Βουνό από φρέσκα λουλούδια βρίσκονται στον τόπο που έχασε τη ζωή του στη Μόσχα. Ήταν ακριβώς σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, όταν ο αντικαθεστωτικός Μπόρις Νεμτσόφ πυροβολήθηκε πισώπλατα την ώρα που περπατούσε σε γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Μόσχοβα. Από τότε έρχονται στο σημείο συνεχώς πολίτες για να αφήσουν λουλούδια και σημειώματα.

Το μήνυμα της διαδήλωσης

Ένα από αυτό γράφει «Πούτιν = δολοφόνος». Ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία του Νεμτσόφ; Η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί, αλλά πολλοί υπονοούν ότι την πολιτική ευθύνη φέρει ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος. Η γραμμή του Κρεμλίνου είναι η συνήθης: τέτοιες δολοφονίες βλάπτουν περισσότερο τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Απόψε η διασπασμένη ρωσική αντιπολίτευση θέλει να δείξει σε μεγάλη διαδήλωση ότι η μνήμη του Νεμτσόφ παραμένει ζωντανή. «Δεκάδες χιλιάδες που θα λάβουν μέρος θα επιχειρήσουν να πιέσουν τη δικαιοσύνη να εντοπίσει αυτούς που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία» δηλώνει ο Ίλια Γιασίν, επί πολλά χρόνια συνοδοιπόρος του.

Μισό χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα με τη διαδήλωση θα δοθεί ισχυρό μήνυμα εναντίον της πολιτικής των καταπιέσεων, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές της. Κι αυτές συνεχώς αυξάνονται σε βάρος των αντιφρονούντων. Πριν λίγο καιρό ο τσετσένος ηγέτης Ραμσάν Καντίροφ, ο άνθρωπος του Κρεμλίνου, έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του αντιπολιτευόμενου Μιχαήλ Κασιάνοφ στοχοποιώντας τον. Ο Κασιάνοφ εμφανίστηκε αγανακτισμένος και χαρακτήρισε την πράξη ως "πρόσκληση δολοφονίας".

Πολιτικά υπεύθυνος ο Πούτιν;

Για πολλούς το νήμα της δολοφονίας Νεμτσόφ περνά μέσα από τον Καντίροφ. Και οι πέντε ύποπτοι που έχουν προφυλακιστεί και περιμένουν τη δίκη τους είχαν διασυνδέσεις με το βόρειο Καύκασο. Στη δίκη ζητείται να καταθέσει ο ίδιος ο Καντίροφ. Η κόρη του Νεμτσόφ, Ζάνα, ζητά επίσης να τεθούν οι ανακρίσεις υπό διεθνή έλεγχο. «Ο Πούτιν και οι άνθρωποί του πολύ θα ήθελαν να ξεχαστούν όλα, οι δολοφονίες του Λιτβινένκο, του Νεμτσόφ, της Πολιτκόφσκαγια» καταγγέλλει η δημοσιογράφος που ζει πλέον στη Γερμανία και εργάζεται στη Deutsche Welle.

Η δολοφονία του πατέρα της, που διετέλεσε και αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, συγκλόνισε πολλούς ακόμη και μέσα από την πολιτική ελίτ της χώρας. Πρώην συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι με την πολιτική του εκφοβισμού ενθάρρυνε ο Πούτιν ακραίες πράξεις και δημιούργησε το έδαφος για να ξεκινήσουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης καμπάνια διώξεων εναντίον των αντιφρονούντων.

Ο Νεμτσόφ δεν κατόρθωσε να ενώσει την αντιπολίτευση. Ωστόσο, τόσο έμπειρος όσο αυτός ήταν ελάχιστος. Τελευταίο του αξίωμα πριν τη δολοφονία ήταν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Γιάροσλαβλ. Διατηρούσε καλές σχέσεις με την φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου και ερευνούσε τη ρωσική συμμετοχή στο αποσχιστικό πόλεμο στην Α. Ουκρανία.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: