...μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ»...
Βαθιά ανήσυχος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος, προειδοποιώντας ότι αν δεν...
συνειδητοποιήσει ο λαός την κατάσταση και αν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, τότε θα αναγκαστούμε «να κάνουμε εθνική επιδίωξη την πρόταση Σόιμπλε» για έξοδο από το ευρώ.
Ο 67χρονος Θεσπρωτός πολιτικός, που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας σε παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ζητά νέο κόμμα στον χώρο του Κέντρου και δεν διστάζει να πει δημόσια ότι πρέπει να μειωθούν όλες οι συντάξεις αλλά με δίκαιο τρόπο.
• Πώς φτάσαμε από το σύνθημα «ισχυρή Ελλάδα» του Κ. Σημίτη να είμαστε έξι χρόνια υπό επιτήρηση ζητώντας συνεχώς δανεικά;
Ηταν φανερό από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 το τεράστιο πρόβλημα στο δημοσιονομικό και το υπέρογκο χρέος. Η χώρα είχε μια επεκτατική πολιτική σε μισθούς και δαπάνες πέρα από τις δυνατότητές της και ταυτόχρονα υπήρχε θηριώδης υπερκατανάλωση. Η έλευση της Ν.Δ. επιδείνωσε το πρόβλημα σε ανεπίτρεπτο βαθμό. Στην εποχή Γ. Παπανδρέου υπήρξε έλλειψη αποφασιστικότητας και οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία τον Μάιο του 2010. Τότε κανένας όμως δεν ήθελε να ομολογήσει ότι η χώρα χρεοκόπησε.
• Για ποιο λόγο;
Οι λαϊκίστικες δυνάμεις, δεξιές, κεντρώες και αριστερές, δεν ήθελαν να ομολογήσουν τη χρεοκοπία διότι αυτομάτως θα περνούσαν στο περιθώριο, οι δε Ευρωπαίοι έκαναν αυτή την εγκληματική παράλειψη διότι θα ήταν ένας τεράστιος κλονισμός για το ευρώ. Προτιμήσαμε παραμυθίες και αυταπάτες ότι δήθεν οι κακοί ξένοι μάς επέβαλαν ένα κακό μνημόνιο.
• Τελικά ήταν λάθος η συνταγή ή δεν την εφαρμόσαμε σωστά;
Πρώτον, απεκρύβη η αλήθεια από τον λαό. Δεύτερον, η συνταγή για τις μεταρρυθμίσεις έπρεπε να είναι πιο αυστηρή στην εφαρμογή της και τρίτον, το πρόγραμμα έπρεπε να είναι μεγαλύτερης διάρκειας, γι’ αυτό και αναγκάστηκαν τελικά να κάνουν τρία μνημόνια και έπεται συνέχεια.
• Θα υπάρξει δηλαδή και τέταρτο μνημόνιο;
Η κυβέρνηση κάνει πως θέλει να εφαρμόσει το μνημόνιο που αναγκάστηκε να υπογράψει, αλλά όταν υποχρεώνεσαι να εφαρμόσεις κάτι που δεν πιστεύεις, τότε δεν μπορείς και να το εφαρμόσεις.
• Τι σας ανησυχεί περισσότερο;
Εχουν σωρευτεί πολλά νέφη πάνω από τη χώρα και έχουν αδυνατίσει την ικανότητά της να διαχειριστεί τα προβλήματά της. Τα «κόκκινα» δάνεια είναι έτοιμα να τινάξουν την τραπεζική οικονομία στον αέρα. Αλλο εκρηκτικό πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς θα ξεπεράσουμε τον Ιούνιο που μοιάζει με βουνό λόγω του Μεσοπρόθεσμου έως το 2018. Φορολογικό, ασφαλιστικό, προσφυγικό και εύχομαι να μην ανοίξει και «αιγαιακό». Η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Η χώρα είναι η ίδια το πρόβλημα.
• Οι περικοπές στις συντάξεις αποτελούν μονόδρομο;
Ναι.
• Πόσο ακόμη όμως να μειωθούν;
Οσο αντέχει η χώρα να πληρώνει συντάξεις. Πρέπει να μειωθούν όλες χωρίς όριο, αλλά να είναι δίκαιες οι περικοπές και να λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες επιβίωσης. Να μη γίνουν μεγάλες περικοπές σε μικρές συντάξεις. Να μειωθούν επίσης και οι μισθοί της γενικής κυβέρνησης ως σύνολο.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου