Ημέρες κομματικών διαδικασιών και έντονων εσωτερικών διεργασιών για τον χώρο της "Κεντροαριστεράς" είναι αυτές του Φεβρουαρίου, με κομβικά σημεία τις...
πρωτοβουλίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την προσπάθεια διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το συνέδριο του Ποταμιού το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Τις τελευταίες ημέρες, η Φ. Γεννηματά έδειξε με σαφήνεια ότι θέλει να επιταχύνει τις συνομιλίες στέλνοντας και τα ανάλογα μηνύματα προς πάσα ενδιαφερόμενη κατεύθυνση, με την αναφορά πως: "ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα". Αυτά αφορούν κυρίως το Ποτάμι και τα στελέχη του, τα οποία στο τριήμερο συνέδριο του κόμματος θα τοποθετηθούν για την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και έπειτα: κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά. Η επιλογή αυτή θα αποκλείσει ή όχι το ΠΑΣΟΚ από δυνητικό σύμμαχο και θα συμπεριλάβει ή όχι ως δυνητικό συνομιλητή τη Ν.Δ. Εάν η πίεση της Χαρ. Τρικούπη αφορά στην ανησυχία της για πολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να βρουν απροετοίμαστη τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, για το Ποτάμι η πίεση αφορά πλέον στην ίδια την ύπαρξη ή την αυτονομία του κόμματος, την αυτόνομη πορεία του οποίου αμφισβητούν και δημόσια προβεβλημένα στελέχη. "Το Ποτάμι έχει τελειώσει την αυτόνομη πορεία του", δήλωσε (εφ. "Παραπολιτικά") ο Χ. Θεοχάρης, που εμφανίζεται ως διεκδικητής των πρωτείων του κόμματος.
Στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πως οποιαδήποτε διεύρυνση στην κατεύθυνση μιας νέας "παράταξης", προκειμένου να κριθεί βάσιμη και "ικανοποιητική" (και ό,τι αυτό συνεπάγεται) από στελέχη όπως ο Ευ. Βενιζέλος που έχουν "προειδοποιήσει" ανοικτά για το αντίθετο αποτέλεσμα, δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει τη συμπόρευση με ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, και αυτό είναι το Ποτάμι. Άλλωστε είναι δεδομένη η συνεργασία με τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία πραγματοποιεί 27-28 Φεβρουαρίου την πανελλαδική συνδιάσκεψή της, όπου θα διεξαχθεί προγραμματική συζήτηση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος επιμένει και εκείνος στο πνεύμα κατεπείγοντος, ενώ στέλνει μηνύματα εκτός (Ποτάμι) και εντός Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι απαιτούνται γρήγορες κινήσεις και "υπερβάσεις" "μικροκομματικών περιχαρακώσεων και κομματικών εγωισμών" για τη συγκρότηση μιας "ισχυρής προοδευτικής συμπαράταξης".
Η συνεργασία με το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γ. Παπανδρέου θεωρείται πιθανή, στη βάση όρων και με τη βασική προϋπόθεση της διατήρησης της αυτονομίας του, σε αντίθεση με ό,τι του είχε ζητηθεί τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως η Φ. Γεννηματά έχει διευκρινίσει με το βλέμμα στον πρώην πρωθυπουργό πως η αυτονομία των συνεργαζόμενων δυνάμεων θα είναι διασφαλισμένη. "Το τι θα συμβεί στο μέλλον, θα εξαρτηθεί από τους όρους και τις προϋποθέσεις της συζήτησης για την ανασύνταξη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας", δήλωσε ο Φ. Σαχινίδης.
Σε κρίσιμη καμπή το Ποτάμι και... τα στελέχη του
Όλο το τελευταίο διάστημα που ο ένας μετά τον άλλον τα στελέχη του Ποταμιού επιλέγουν "όχθη" κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, υπονοώντας ότι μπορεί τελικά να επιλέξουν "όχθη" εκτός Ποταμιού, ο Στ. Θεοδωράκης προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο, παραπέμποντας μονότονα στο συνέδριο.
Με την κλεψύδρα να αδειάζει, έσπευσε την προηγούμενη Κυριακή να ανοίξει για πρώτη φορά τη συζήτηση για ενδεχόμενο κάποιου είδους επαφής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλώνοντας ότι δεν θα τον τρόμαζε να συνδιεκδικήσει με τη Φ. Γεννηματά την προεδρία ενός νέου μεταρρυθμιστικού κινήματος (σ.σ. η Φ. Γεννηματά έχει προαναγγείλει εκλογή αρχηγού από τη βάση), εφόσον πεισθεί ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει όντως αποφασίσει να μετάσχει σε νέο, ευρύτερο κεντρώο σχήμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Φ. Γεννηματά έχει δηλώσει ανοιχτή στο να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες, πέραν της δικής της, κατά την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως "σκαλοπάτι" για άλλες πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν στη συνεργασία έχοντας ως "πάτημα" τη δυνατότητα διεκδίκησης της αρχηγίας του επιδιωκόμενου σχήματος συνεργασίας.
Εν τω μεταξύ, η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι υπάρχουν παρασκηνιακές επαφές και με το Ποτάμι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για επικοινωνίες της Χαρ. Τρικούπη όχι με τον επικεφαλής του Ποταμιού, αλλά με διάφορα στελέχη του.
Από την ίδια συνέντευξη, ο Στ. Θεοδωράκης έδειξε να απομακρύνεται από το ενδεχόμενο προσέγγισης με τη Ν.Δ. που ζητούν βουλευτές του, καλώντας την "να προσπαθήσει μόνη της", διότι "ένα κόμμα δεν γίνεται μεταρρυθμιστικό διά της μεταγραφής ή διά της αντιγραφής".
Αντίθετη θέση εκφράζουν βουλευτές όπως ο Ι. Φωτήλας, που προτείνει στήριξη στη "μεταρρυθμιστική προσπάθεια" του Κυρ. Μητσοτάκη χωρίς να αποκλείει και κοινή εκλογική κάθοδο με τη Ν.Δ. Σε κεντροαριστερή κατεύθυνση οι Σπ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλλης, Κ. Μάρκου. Ο ευρωβουλευτής Γ. Γραμματικάκης τάχθηκε την Παρασκευή (ρ/σ Στο Κόκκινο) κατά ενός ενδεχομένου σύμπραξης ή απορρόφησης του Ποταμιού από τη Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως το κόμμα πρέπει να συνταχθεί με τις προοδευτικές δυνάμεις.
Πάντως για "οικουμενική" τα βρίσκουν...
Σε κάθε περίπτωση, Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης συγκλίνουν ως προς το αίτημα που εγείρουν οι δύο για συγκρότηση από αυτή τη Βουλή οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., αλλά και τη συμμετοχή των κομμάτων τους, στη βάση "προγραμματικής συμφωνίας".
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου