17.2.16

Η κυβέρνηση απαντάει στα τηλεοπτικά κανάλια...


...για τον κίνδυνο απολύσεων στα ΜΜΕ...

Απάντηση στην επιχειρηματολογία των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας για τον αριθμό των εργαζομένων που κινδυνεύουν με...
απώλεια της εργασίας τους έδωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές.

Τα στοιχεία, που έχουν αντληθεί από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δείχνουν ότι όλα μαζί τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας έχουν 2.639 εργαζόμενους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν ότι δεν έχει βάση αληθείας ο ισχυρισμός ότι κινδυνεύει η δουλειά 15.000 ανθρώπων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επικαλείται και τα στοιχεία από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που δείχνουν ότι η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως επί πλείστον είναι προβληματική ενώ κυρίαρχες είναι οι ευέλικτες μορφές εργασίες.

«Ίσως το πιο "πολυφορεμένο" επιχείρημα όσων πολεμούν τη μεταρρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου που φέρνει η κυβέρνηση είναι ότι "ο αριθμός των τεσσάρων αδειών θα έχει συνέπεια 15.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους". Το ακούσαμε κατά κόρον, τις τελευταίες μέρες, από τα τηλε-παράθυρα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει. Διότι, για να χάσουν 15.000 άνθρωποι τη δουλειά τους, θα έπρεπε βέβαια -όλα μαζί- τα ιδιωτικά κανάλια να απασχολούν τουλάχιστον τόσους».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, 2.639 άνθρωποι, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και παραθέτουν τα στοιχεία, ανά τηλεοπτικό σταθμό:

MEGA 540
ALPHA 537
ΑΝΤ1 509
STAR 387
ΣΚΑΪ 340
Ε TV 206
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 61
ART 59
ΣΥΝΟΛΟ 2.639 εργαζόμενοι

«Πώς γίνεται, λοιπόν, να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639; Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που μονίμως εκτοξεύονται στοιχεία χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία επίσημη πηγή και -εν τέλει- καμία σοβαρότητα» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι «από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει τους τελευταίους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκύπτει ότι και η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια είναι, πολύ συχνά, προβληματική. Διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)».

Είχε προηγηθεί άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).

Η ΕΙΤΗΣΕΕ ισχυρίζεται ότι ο περιορισμός της αδειοδότησης σε μόλις 4 σταθμούς είναι εντελώς αυθαίρετος, καθώς «με την σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 κανάλια υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα».

Πέραν αυτού όμως η ΕΙΤΗΣΕΕ προβαίνει σε βαριές καταγγελίες για εσκεμμένη παραπληροφόρηση του κοινού εκ μέρους της κυβέρνησης. Με την μορφή των αναλυτικών ερωταποκρίσεων, η Ένωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών παρουσιάζει την πραγματικότητα υπό την δική της οπτική και εξηγεί το γιατί χαμένοι από την όλη υπόθεση θα είναι, όπως αναφέρεται, «η πολυφωνία, ο πλουραλισμός των απόψεων και η Δημοκρατία, οι πολίτες και οι καταναλωτές, οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον κλάδο και οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα χάσουν τη δουλειά τους. Διότι όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν θα πάρουν άδειες, θα κλείσουν, αφήνοντας ανεκπλήρωτες τις δανειακές υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, καθώς ως πτωχευμένες πια επιχειρήσεις δεν θα καταβάλουν τις δόσεις των δανείων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: