...για μικρότερο "τσεκούρι" στις συντάξεις...
Εναλλακτικά μέτρα αναζητούν σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές μέσω τηλεδιασκέψεων όχι μόνο σε...
επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά και σε επίπεδο του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στο τραπέζι πέρα από το μεγάλο "αγκάθι" των μειώσεων στην συνταξιοδοτική δαπάνη που έλαβε από το βράδυ της Πέμπτης και την μορφή "κόντρας" και μεταξύ των θεσμών, βρίσκονται και "υποκατάστατα" μέτρα.
Ο λόγος για μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν να περιοριστεί λίγο το (δυσβάστακτο σε κάθε σενάριο) πακέτο μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης για να είναι όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές λιγότερο επώδυνα κοινωνικά και να βοηθήσει την κυβέρνηση να διατηρήσει κάποιες από τις "κόκκινες" γραμμές της.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και προτάσεις κατάργησης φοροαπαλλαγών που δεν έχουν κοινωνικό ή επενδυτικό χαρακτήρα και εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή διαχέονται σε πολύ μεγάλο κομμάτι των φορολογουμένων.
Επίσης, οι θεσμοί φαίνεται ότι δεν έχουν απορρίψει εντελώς το θέμα αύξησης της εργοδοτικής εισφοράς κατά 1%, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ζητήσει από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να αποδείξει ότι υπάρχει ένας μηχανισμός/ρήτρα που θα αποδεικνύει ότι σε ένα σύντομο διάστημα πχ σε 2 χρόνια θα μπορέσει να οδηγήσει σε υποκατάστασή της με άλλα μέτρα. Δηλαδή, ότι θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Όλα τώρα
Οι θεσμοί ζητούν ωστόσο να αποφασιστούν όλα τα μέτρα έως και το 2018 τώρα, καθώς – ειδικά στο ασφαλιστικό – έχουν σχέση με τη βιωσιμότητά του χρέους η συζήτηση για το οποίο επιχειρείται να ανοίξει μαζί με την πολιτική συμφωνία για την 1η αξιολόγηση σε επίπεδο Eurogroup και πιθανότατα θα βασίζεται κατά κύριο λόγο σε μετακύλιση πληρωμών. Ωστόσο, για να ξεκινήσει το θέμα χρέος δεν πρέπει μόνο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κάτι που ακόμη απαιτεί πολύ χρόνο, στο "καλό" σενάριο, αλλά να συμφωνήσει και το ΔΝΤ σε νέο πρόγραμμα. Και πριν από όλα αυτά, θα πρέπει να συμφωνήσει το ΔΝΤ να κατέβει στην Αθήνα, κάτι που προϋποθέτει να έχει γίνει από πριν εφικτή μία κοινή θέση ΕΕ- ΔΝΤ για το ύψος του δημοσιονομικού κενού....
Και τούτο όταν το κλίμα και μεταξύ των θεσμών είναι έκρυθμο, με πηγές της Επιτροπής να αναφέρουν χθες ότι το Ταμείο επιχειρεί να δώσει το "ρόλο" του κακού στην ΕΕ.
Το ταμείο, βάση της διαδικασίας, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσει στο πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα, στο "τεχνικό" δηλαδή επίπεδο. Ωστόσο, όσο παραμένει όπως φάνηκε και χθες από τις δηλώσεις της ΕΕ απαραίτητη η παρουσία του, θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία όταν θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο Eurogroup.
"Τυράκι" δόσεων - waiver
Πάντως, λόγω της χρονοκαθυστέρησης (αρχικά η αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί Νοέμβριο), φαίνεται πλέον να είναι πιθανό το πακέτο δόσεων που αναλογούν στην Ελλάδα να είναι πιο μεγάλο από τα 5,7 δις ευρώ που εκκρεμούν από το 2015 και αρχικά ήταν στο τραπέζι. Αν το ποσό είναι μεγαλύτερο, θα συνδεθεί με πακέτα οροσήμων που θα πρέπει να έρθουν στη Βουλή σε στάδια, στο πρότυπο της συμφωνίας του Αυγούστου.
Όσο για το πως θα "στηριχτεί" η κοινοβουλευτική ψήφος, παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση για επαναφορά του waiver από το Συμβούλιο των Διοικητών της EKT, λίγο πριν από την τελική οριστική συμφωνία, με αρμόδια στελέχη να θεωρούν ως "λογικό" χρόνο επαναφοράς (με την έννοια ότι το μνημόνιο θα είναι σε τροχιά υλοποίησης), την ψήφιση των μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από τη Βουλή.
Να γίνουν τα συμφωνηθέντα
Όσο για το τι περιθώρια έχει η Ελλάδα, η Επιτροπή χθες ήταν σαφής: πρέπει να γίνει ότι προβλέπεται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Και όσο για πιθανές "εκπτώσεις" λόγω του προσφυγικού, υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες δεσμεύσεις προς την Αθήνα ότι θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι...
Επίσης για τα επόμενα χρόνια υπάρχει και συζήτηση για "ρήτρα", αν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για δαπάνες πχ κοινωνικές.
Αποστολές πακέτων
Η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει και άλλα πακέτα προτάσεων/στοιχείων για τα 3 ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα, το ασφαλιστικό, τη φορολογία εισοδήματος και το συνολικό δημοσιονομικό κενό, προκειμένου να γυρίσουν οι δανειστές στην Αθήνα. Αγκάθι φαίνεται να παραμένει και η αδυναμία μείωσης στις αμυντικές δαπάνες για τις οποίες ζητείται να βρεθεί ισοδύναμο.
Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί για το καλύτερο κλείσιμο του 2015, το οποίο φαίνεται να γίνεται – σε έναν βαθμό – αποδεκτό και μάλιστα με την πρόθεση όσα μέτρα έχουν απόδοση και το 2016 να υπολογιστούν με 2πλάσια επίπτωση (γιατί το 2015 εφαρμόστηκαν μισό χρόνο). Αλλά για 2017-2018 εκτιμάται μικρότερο όφελος, ενώ πλέον πρέπει να συνυπολογιστεί και η ύφεση 0,7% φέτος.
Τα μέτωπα
Γίνεται πλέον όλο και πιο σαφές από τους δανειστές, ότι έχουν τελειώσει, ίσως και ξεπεραστεί, τα περιθώρια αυξήσεων στους φόρους και πρέπει οι περικοπές να έρθουν από τις δαπάνες, κυρίως τις φορολογικές, διότι οι υπόλοιπες πηγές (δημόσιο, ανασκόπηση δαπανών) δεν έχουν αποδώσει στο παρελθόν.
Για το ασφαλιστικό ακόμη παραμένουν ανοικτά όλα τα μέτωπα, αφού η απόδοση του ενός επηρεάζει το άλλο στον τελικό "λογαριασμό". Στο επίκεντρο βρίσκονται διάφορα σενάρια για το ύψος της βασικής και της επικουρικής σύνταξης, το αν η βασική σύνταξη θα έχει εισοδηματικά κριτήρια και ποιά, τα ποσοστά αναπλήρωσης, η προσωπική διαφορά και άλλα πεδία.
Στο φορολογικό, πέρα από τις φοροαπαλλαγές και τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα, στο τραπέζι τίθενται και οι κλίμακες, αλλά και οι υψηλοί συντελεστές, για το αν αποτελούν κίνητρο απόκρυψης εισοδήματος λόγω της απότομης αύξησής τους.
Στα μέτωπα περιλαμβάνονται και τα κόκκινα δάνεια αλλά και το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπως έγινε σαφές εκ νέου στο Eurogroup της Πέμπτης, αλλά και το θέμα της αποπολιτικοποίησης του δημοσίου.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου