14.2.16

Ας μιλήσουμε για τα κανάλια...

Αυτές τις ημέρες ακούγονται πολλά εκατέρωθεν για τα κανάλια του χθες και τα κανάλια του αύριο. Η συζήτηση βρίθει ανακριβειών και η αλήθεια είναι...
ότι γίνεται επί της διαδικασίας και όχι για την ταμπακιέρα. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για όλα, γιατί η ενημέρωση μας είναι συνταγματικό αγαθό και πρέπει να γνωρίζουμε ποιος, γιατί και υπέρ ποίου αναλαμβάνει να μας ενημερώσει.
Περί του αριθμού των αδειών

Η κυβέρνηση επιμένει σε δύο επιχειρήματα για να υποστηρίξει την επιλογή της να περιορίσει τον αριθμό των καναλιών: α) ότι η κατάσταση της αγοράς δεν αντέχει περισσότερα από 4 κανάλια και β) ότι σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, υπολογίζοντας το εύρος των συχνοτήτων που πρέπει να δεσμευτεί για τις μελλοντικές τεχνολογίες και το ότι στο άμεσο μέλλον όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα εκπέμπουν σε τεχνολογία HD ο μέγιστος αριθμός καναλιών που χωράνε στο φάσμα για πανελλαδική εκπομπή ελεύθερης λήψης είναι 4.

Η αντιπολίτευση απαντάει αφενός ότι η αγορά μπορεί και πρέπει να αυτορυθμιστεί και ότι ο περιορισμός των αδειών αποτελεί χτύπημα στην πολυφωνία. Επιπλέον υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της ψηφιακής εποχής επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία απεριόριστων τηλεοπτικών σταθμών.

Όλοι τους λένε μισές αλήθειες (και μερικοί λένε και μεγάλα ψέματα). Ας τα δούμε όλα αυτά όμως αναλυτικά:

Ο Νίκος Παππάς έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι η αγορά δεν αντέχει άπειρους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η διαφημιστική πίττα έχει μειωθεί πάνω από 60% τα τελευταία χρόνια και αυτή τη στιγμή οι βασικοί πυλώνες της τηλεοπτικής διαφήμισης είναι οι τράπεζες, ο ΟΠΑΠ και η κρατική διαφήμιση. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά πως λειτουργεί το σύστημα ανάθεσης των διαφημίσεων αυτών των οργανισμών. Αν η διαφημιστική αγορά λειτουργούσε κανονικά (ανέκδοτο είναι αυτό) όντως 4 κανάλια θα ήταν περίπου όσα θα μπορούσε να στηρίξει προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι υγιείς και να μην χρειάζονται την διαπλοκή να τα στηρίζει (ή να στηρίζεται σε αυτά). Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ζητάει να μην υπάρχει όριο μπορεί πάντα να υποστηρίζει ότι περισσότεροι επενδυτές θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να λειτουργήσουν με ρίσκο περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς ελπίζοντας ότι στο τέλος αυτοί θα επικρατήσουν και οι άλλοι θα κλείσουν.

Κοιτώντας το από τεχνολογικής πλευράς επίσης τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Η έκθεση το πανεπιστημίου της Φλωρεντίας (η οποία σύμφωνα με τη Μαρία Δεναξά έχει συνταχθεί από έλληνα κατ' εντολή της κυβέρνησης και δεν φέρει υπογραφή, κάτι που διαψεύστηκε) δεν έχει άδικο να υπολογίζει ότι τα ψηφιακά κανάλια ελεύθερης λήψης και ποιότητας HD που θα μπορούσαν να εκπέμπουν πανελλαδικά είναι 4. Από την άλλη όμως εκτός από την ERT HD δεν υπάρχουν άλλα HD κανάλια στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια αν είναι υποχρεωτικό για τους νέους τηλεοπτικούς σταθμούς να εκπέμπουν σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας ένα μεγάλο μέρος των ελλήνων θα πρέπει να προμηθευτεί νέο εξοπλισμό αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που επειδή οι τηλεοράσεις τους δεν προσέφεραν κωδικοποίηση MPEG4 προμηθεύτηκαν τις φτηνές εκδόσεις αποκωδικοποιητών με έξοδο SCART/Composite (και όχι HDMI). Στην πραγματικότητα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή οι τηλεοπτικοί σταθμοί το ψηφιακό φάσμα προσφέρει τουλάχιστον διπλάσιες θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι 4 δεν είναι λίγα ψηφιακά πανελλαδικά κανάλια γενικού περιεχομένου. Τα δημοσιεύματα του Liberal.gr, του Γιώργου Μουρούτη -που αναπαράγονται κατά κόρον από τα ιδιωτικά κανάλια εδώ και δύο ημέρες- είναι «στημένα» και τα νούμερά τους έχουν προβλήματα. Παρουσιάζουν π.χ. τη Γερμανία να διαθέτει 57 κανάλια που εκπέμπουν σε όλη την επικράτεια αλλά η αλήθεια είναι ότι μόνο 6 είναι ελεύθερης λήψης και εκπέπουν ψηφιακά σε όλη την επικράτεια με πρόγραμμα γενικού περιεχομένου.

Τι κρύβουν όλα αυτά

Έχοντας διαπιστώσει ότι όλα τα επιχειρήματα επιδέχονται ερμηνείας ίσως έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για τις πραγματικές επιδιώξεις πίσω από αυτές τις δικαιολογίες. Η κυβέρνηση προφανώς κρύβεται πίσω από τις οικονομοτεχνικές εκθέσεις και προσπαθεί να κλείσει τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς. Στοχεύει σε συγκεκριμένα πρόσωπα της διαπλοκής και φοβάται ότι σε μια ελεύθερη διαδικασία όπου όλοι θα μπορούσαν να πάρουν μέρος οι ήδη πανίσχυροι ολιγάρχες θα επικρατούσαν εύκολα έχοντας ήδη την τεχνολογία (η DIGEA τους ανήκει άλλωστε), το know how και το εδραιωμένο σύστημα να τους στηρίζει.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Κώστα Εφήμερου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: