Ως «παρέμβαση» του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ στη «χαοτική» πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εκτιμούν...
δημοσιογραφικοί κύκλοι στη Βιέννη την άτυπη συνάντηση «κορυφής», που συγκάλεσε εκτάκτως στο προεδρικό μέγαρο με την ηγεσία και στελέχη της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.
Η συνάντηση έγινε λίγες ώρες μετά το πέρας της προχθεσινής εξωθεσμικής διάσκεψης των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους από εννιά χώρες των δυτικών Βαλκανίων για τον δραστικό περιορισμό -αν όχι την πλήρη ανάσχεση- της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής από τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, αψηφώντας τον αποκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας.
«Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που επισήμανα» δήλωσε χθες ο Φίσερ στη δημόσια τηλεόραση.
Θυμίζουμε πως η Αυστρία βρίσκεται εν όψει των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, με το ακροδεξιό, ξενοφοβικό Κόμμα των Ελευθέρων να καλπάζει στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο απερχόμενος (και εν πολλοίς «διακοσμητικός») Αυστριακός πρόεδρος, που προέρχεται από τη σοσιαλδημοκρατική παράταξη και θεωρείται «φίλος» της Ελλάδας, φέρεται δυσαρεστημένος με την πολιτική της συγκυβέρνησης για την (μονομερή και παράνομη) επιβολή ημερήσιου πλαφόν στις αιτήσεις ασύλου και τη διέλευση προσφύγων από τα αυστριακά σύνορα, ιδιαίτερα μετά τις δριμύτατες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς για την αμφιλεγόμενη διάσκεψη της Βιέννης ερήμην της Αθήνας, του Βερολίνου και των Βρυξελλών.
Στο τέλος της δίωρης συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενό της. Στο ερώτημα αν ο πρόεδρος Φίσερ είναι ικανοποιημένος με τη στάση της κυβέρνησης, ο Φάιμαν αρκέστηκε να απαντήσει «ρωτήστε τον ίδιο», προσθέτοντας «εγώ είμαι ευχαριστημένος»...
Μιλώντας δε στην εφημερίδα Kurier, ο καγκελάριος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, τονίζοντας πως δεν έχει σχέση με αυτή του Βίκτορ Ορμπάν. Δήλωσε πως συζήτησε το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία σύνοδο κορυφής, ξεκαθαρίζοντας πως η Αυστρία δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται κύματα προσφύγων αφού έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με την υποδοχή 90.000 αιτούντων άσυλο πέρσι και άλλων 37.500 φέτος.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πολύ σκληρά για να αποφύγει μονομερείς ενέργειες» δήλωσε στο χθεσινό μπρίφινγκ στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό.
Εκτίμησε παράλληλα πως το προαναγγελθέν δημοψήφισμα στην Ουγγαρία σχετικά με την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την αναλογική μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε χώρες της Ε.Ε. είναι πιθανό να αντιβαίνει στο κοινοτικό Δίκαιο και τη συμφωνημένη στρατηγική για τη διαχείριση της κρίσης.
Ζητούνται διευκρινίσεις
«Δεν καταλαβαίνουμε πώς [το δημοψήφισμα] συμβαδίζει με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη–μέλη, της Ουγγαρίας συμπεριλαμβανομένης, βάσει των συνθηκών της Ε.Ε.» υπογράμμισε η Μπερτό. Ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από τη Βουδαπέστη, που προκήρυξε το δημοψήφισμα καταγγέλλοντας «κατάχρηση εξουσίας» εκ μέρους της Ε.Ε.
Το μόνο που ξεκαθάρισε χθες ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο είναι πως το δημοψήφισμα θα αφορά μόνο τις μελλοντικές προτάσεις για τις ποσοστώσεις, καθώς Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν ήδη προσφύγει κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η απόφαση άλλωστε είχε ληφθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο με ειδική πλειοψηφία, παρακάμπτοντας την κάθετη άρνηση Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας και Τσεχίας.
Με συνέντευξή του στη γερμανική Bild o σκληροπυρηνικός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επανήλθε στις κυνικές αιτιάσεις του κατά της Ελλάδας, ισχυριζόμενος πως η κυβέρνησή του προσέφερε «κάθε μορφή βοήθειας» στην Αθήνα, ακόμα και δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά «απορρίφθηκαν όλα».
Ο ακροδεξιός, εθνικιστής πρωθυπουργός αποκάλεσε τη στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό «ωμή, αυθάδη και επιθετική».
«Ζητιανεύουμε ενδοτικά από τον Ταγίπ Ερντογάν για την ασφάλεια στα σύνορά μας, με αντάλλαγμα χρήματα και υποσχέσεις, επειδή δεν μπορούμε να τα προστατεύουμε μόνοι μας», υποστήριξε ο Ορμπάν, χαρακτηρίζοντας «αυταπάτη» τη συμφωνία με την Τουρκία.
Αν η Ουγγαρία συνομολογούσε «θα με κρεμούσαν από το κοντάρι της σημαίας εδώ στη Βουδαπέστη» κατέληξε...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου