14.2.16

Οι... εκπλήξεις δεν σταματούν στον Τόμσεν...

Η ύφεση του 2015 φέρνει νέα μέτρα το 2016...
 

Ακόμη πιο πίσω πηγαίνει η γραμμή εκκίνησης της οικονομίας για το 2016, καθώς το 2015 θα κλείσει τελικά με ύφεση 0,7% αντί του μηδέν που είχε υπολογίσει στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση.

Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι...
εάν οι πρώτες αυτές εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιβεβαιωθούν οριστικά, η οικονομία έχασε 1,3 δισ. επιπλέον την προηγούμενη χρονιά, χρήματα που οι δανειστές είναι σίγουρο ότι θα ζητήσουν να ανακτηθούν το 2016 με νέα μέτρα.

Η νέα έκπληξη για το Υπουργείο Οικονομικών ήρθε 24 ώρες μετά την παρέμβαση Τόμσεν που ξεκαθάρισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί μέτρα έως και 9 δισ. για φέτος μέσα από το ψαλίδισμα όλων των συντάξεων.

Σε πλήρη συμπόρευση με την Κριστίν Λαγκάρντ ο κ. Τόμσεν εξήγησε ότι το βάθος της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού θα δείξει και τον δρόμο που θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση του χρέους. Και όσο δεν ανοίγει αυτή η συζήτηση τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο το Grexit, κάτι που άφησε να εννοηθεί ο Δανός οικονομολόγος. Και για να απομακρυνθεί αυτό ως ενδεχόμενο θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει φέτος περίπου 10 δισ. ευρώ ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της χρονιάς.

Αξίζει πάντως -μιας και αναφερθήκαμε στην προχθεσινή τοποθέτηση Τόμσεν- να δούμε ποια αναμένεται να είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ, αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο με την αντιπολίτευση, καθώς χθες αργά το βράδυ, κυβερνητικό στέλεχος τόνισε ότι:

Οι θέσεις του Πολ Τόμσεν για τη μείωση των συντάξεων είναι γνωστές, γι' αυτό μιλάμε για μάχη συσχετισμών εντός των θεσμών. Μας εντυπωσιάζει όμως το γεγονός ότι τις ίδιες θέσεις μαζί του έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον και ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επέμεινε ότι θα επιτευχθεί η προστασία των κύριων συντάξεων, λέγοντας:

Νομίζω ότι αυτό θα το πετύχουμε, αυτή είναι η βασική μας στρατηγική και θα πάμε μέχρι τέλους.

Επίσης τόνισε ότι η πρόταση της Αθήνας για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τυγχάνει μίας «στοιχειώδους συναίνεσης» προεξοφλώντας ότι οι δανειστές θα δεχθούν το +1% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο άλλωστε έχει συμφωνηθεί και με τους εργοδοτικούς φορείς.

Από την άλλη χθες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν όταν ρωτήθηκε αν οι θεσμοί συμφωνούν με το άρθρο του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν συμβαδίζει με την περικοπή των συντάξεων τονίζοντας ότι οι δανειστές εργάζονται πάνω σε ένα σύνολο μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα οφείλει να λάβει σημαντικά μέτρα για την επίτευξη αυτών των στόχων, τα οποία στο σύνολό τους κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας του προγράμματος.

Επιστρέφοντας τώρα στην πορεία του ΑΕΠ, είναι σαφές ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν χωρισμένη στα δύο, καθώς τελικά τα capital controls είχαν το κόστος τους, ασχέτως αν κάποιοι κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να εμφανίσουν ότι δεν είχαν τόσο μεγάλη επίπτωση.

Με τα νέα στοιχεία όμως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αμφισβήτησης πλέον για το τι συνέβη στην οικονομία μετά το περυσινό καλοκαίρι, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι στα δύο πρώτα τρίμηνα το ΑΕΠ αυξήθηκε λίγο κατά 0,3% και 0,8%, για να κατακρημνιστεί το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο με το ίδιο ποσοστό, κατά -1,9%...

Δεν υπάρχουν σχόλια: