19.2.16

Παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα...


...με τη Βρετανία στη Σύνοδο Κορυφής...

Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή, για δεύτερη ημέρα, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι διαπραγματεύσεις ΕΕ και Βρετανίας για την σχέση των...
δύο πλευρών, μετά την ολιγόωρη διακοπή για να ξεκουραστούν οι πρωταγωνιστές.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και άλλοι ηγέτες χωρών μελών αναζητούν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρυσή τομή, προκειμένου η Βρετανία να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη θέση της στην ΕΕ από το οποίο να μην προκύψει απόφαση για ένα Brexit.

H Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε, μετά τη διακοπή στις 6.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ότι «υπάρχει πραγματικά σκληρή δουλειά για να γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας», ενώ και ο Τουσκ σημείωσε ότι υπήρξε «κάποια πρόοδος» την Πέμπτη, αλλά «απομένουν πολλά ακόμη για να γίνουν».

Πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των «εντατικών και εποικοδομητικών» επαφών, όπου όλες οι χώρες μέλη επαναβεβαίωσαν την θέση τους υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, κάποιες πλευρές διατύπωσαν τις ανησυχίες τους. «Το περιμέναμε ... αλλά πραγματικά ελπίζαμε μερικές να είναι λιγότερο επικριτικές», όπως σημείωσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατά το Reuters σχολίασε ότι έχει καταστεί «σαφές ότι η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη για πολλούς, αλλά υπάρχει η θέληση».

Τέσσερα σημεία και πέντε αγκάθια

Πηγή της ΕΕ ανέφερε επίσης τα πέντε κρίσιμα σημεία όπου αναζητείται ακόμη συμφωνία:

η αναθεώρηση των δεσμευτικών συνθηκών της ΕΕ ώστε να ενσωματώσουν τις αλλαγές

ο αριθμός των χωρών μελών που μπορούν να... πατήσουν έκτακτο φρένο στο κράτος πρόνοιας για μετανάστες

ο χρόνος που μία χώρα μέλος θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς σταεργασιακά επιδόματα μεταναστών

το αν τα επιδόματα και άλλες ωφέλειες που αφορούν παιδιά θα μπορούν να μειωθούν αναδρομικά

η αναθεώρηση των συνθηκών ώστε να μετακινηθούν από την αρχή της συνεχούς ενοποίησης

Τα κομβικά θέματα της συμφωνίας ΕΕ - Βρετανίας περιλαμβάνουν:

την δυνατότητα της Βρετανίας να μην συμμετέχει στην ιδρυτική φιλοδοξία της ΕΕ να σφυρηλατήσει μία διαρκώς στενότερη ένωση των λαών της Ευρώπης, καθώς και μεγαλύτερες δυνατότητες για τα εθνικά κοινοβούλια να μπλοκάρουν κοινοτικές νομοθεσίες

τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών σε επιδόματα παιδιών για υπηκόους άλλων χωρών μελών που φτάνουν για να εργαστούν στην Βρετανία, για συγκεκριμένο διάστημα· επίσης, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους ώστε να αντανακλούν το κόστος ζωής στη χώρα που ζει το παιδί

τη σαφή αναγνώριση ότι το ευρώ δεν είναι το μόνο νόμισμα της ΕΕ και εγγυήσεις για τη διασφάλιση ότι χώρες μέλη εκτός Ευρωζώνης δεν είναι σε μειονεκτική θέση ή είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν στη διάσωση χωρών της Ευρωζώνης

έναν στόχο για την μείωση του «βάρους» της εκτεταμένης ρύθμισης και επέκτασης της ενιαίας αγοράς

Σύμφωνα με το BBC, ειδικά το θέμα του ευρώ και των άλλων νομισμάτων της ΕΕ προκαλεί αντιδράσεις από τη Γαλλία, που θεωρεί ότι ουσιαστικά προστατεύεται το λοδρέζικο Σίτι, το οικονομικό κέντρο της Βρετανίας και εν πολλοίς της ΕΕ, όταν το Παρίσι είναι σε δεύτερη μοίρα παρά το ότι συμμετέχει στην Ευρωζώνη.

Υπάρχουν μία ή και δύο ευκαιρίες ακόμη

Εάν βρεθεί λύση, όπως αναφέρει το BBC, είναι πιθανό ο Βρετανός πρωθυπουργός να ανακοινώσει, αμέσως μετά, την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, αν και δεν είναι υποχρεωμένος. Ο βρετανικός Τύπος αναφέρει την 23η Ιουνίου ως την πιο πιθανή ημερομηνία, αν και θεωρητικά ο Κάμερον έχει περιθώριο ως το τέλος του 2017.

Αντίθετα, αν δεν βγει «άσπρος καπνός» στις Βρυξέλλες, στις 17 Μαρτίου ο Κάμερον θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να φτάσει σε συμφωνία, στην επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ενώ δεν είναι απίθανο να οριστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και στο τέλος Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: