28.1.16

Η οικονομία στη μέγγενη των capital controls...

Η οικονομία στη μέγγενη των capital controls

Οι μικρομεσαίοι είναι για άλλη μία φορά εκείνοι που πληρώνουν το μάρμαρο. Είναι εκείνοι που τους λείπουν πάντα οι πόροι για να αντιμετωπίσουν τις...
δυσκολίες. Και από το περυσινό καλοκαίρι οι δυσκολίες με την μορφή των capital controls​ για κάποιους ήταν ανυπέρβλητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τότε που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, περίπου το 1/4 των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ακύρωσε επενδυτικά σχέδια, το 22% περιόρισε την απασχόληση (απολύσεις ή μείωση των ωρών εργασίας), το 7% προχώρησε σε προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της εταιρείας και τέλος ένα μικρό ποσοστό (1%) μετέφερε την έδρα του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι ΜμΕ επλήγησαν περισσότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις και όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερες αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς τελειώνουν τα διαθέσιμα χρήματα που είχαν κρατήσει εκτός τραπεζών όταν κατάλαβαν τί ερχόταν προς το μέρος τους, αλλά και τα αποθεματικά τους. Κι αυτό θα έπρεπε να είναι η απάντηση σε κάποιους (δυστυχώς κυβερνητικούς) που τόλμησαν κάποια στιγμή να πουν ότι η οικονομία συνήθισε τα capital controls και είχε και κάποια οφέλη από αυτά. Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη της Εθνικής Τράπεζας το μόνο καλό που έφεραν οι έλεγχοι των κεφαλαίων ήταν ότι ανέβηκε σε ποσοστό η χρήση των ηλεκτρονικών καρτών, αλλά ακόμη κι έτσι οι τράπεζες εξακολουθούν να κρατούν σε υψηλά επίπεδα την χρέωση που επιβάλουν στην κάθε συναλλαγή, αφήνοντας τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να ζητάει τη μείωσή τους, χαρακτηρίζοντας τες πρόσφατα «μεγάλες και παράλογες». Η μόνη που ανακοίνωσε μείωση στις χρεώσεις της ήταν η Εθνική Τράπεζα ως λογικό επακόλουθo της ανακοίνωσης της δικής της μελέτης.

Και ενώ η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στη μέγγενη των capital controls, η κυβέρνηση προσπαθεί να πάει βαθύτερα στον διαπραγματευτικό χρόνο (ίσως και σε επόμενη συνάντηση με την τρόικα) την φορολογική μεταρρύθμιση, σε μία προσπάθεια να μειώσει την βαρύτητα της ατζέντας για την πρώτη αξιολόγηση, η οποία ούτως ή άλλως με το ασφαλιστικό και μόνο αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Η κυβέρνηση άλλωστε εξακολουθεί να προτάσσει την άποψή της ότι για το 2016 δε θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα κι αυτό διότι τα έσοδα του 2015 ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν τεθεί.

Είναι πάντως αστείο, ότι από τη μία στην συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή και οι δύο μονομάχοι, χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών​ που τους βόλευαν αφήνοντας όμως εμάς στο σκοτάδι.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και είπε από το βήμα της Βουλής:

Η χώρα κατάφερε σε μία χρονιά με capital controls και μια σκληρή διαπραγμάτευση, να υπερβεί κατά 1,9 δισ. ευρώ τον στόχο στα έσοδα του προϋπολογισμού που εσείς (η ΝΔ) ψηφίσατε για το 2015. Κι έτσι η εκτίμηση ότι θα είχαμε πρωτογενές έλλειμμα το 2015 κατά 0,25% τώρα αναθεωρείται και κλείνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4%.

Αυτή ήταν η μία αλήθεια που μας είπε ο κύριος Τσίπρας. Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κύριος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε την καλή πορεία της οικονομίας ως το συντομότερο ανέκδοτο της χθεσινής συζήτησης. Όπως είπε (χρησιμοποιώντας τα επίσημα στοιχεία της Φορολογικής Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών) «τα φορολογικά έσοδα το 2015 είναι 750 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2014. Κι αυτό έχοντας επιβάλει πρόσθετους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ. Που την βλέπετε ακριβώς την επιτυχία; -αναρωτήθηκε- Θρίαμβος είναι αυτό;»

Το τραγικό είναι ότι και τα δύο στοιχεία είναι σωστά. Ή τέλος πάντων και τα δύο στοιχεία προέρχονται από επίσημες μετρήσεις του κράτους που όμως χρησιμοποιούν διαφορετική μεθοδολογία. Και τελικά ποιόν (ή τέλος πάντων ποίο στοιχείο) να πιστέψουν οι Έλληνες;

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: