αποφύγει νέα μέτρα που θα καλύψουν κενό ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ έως το 2018, στο οποίο επιμένουν οι δανειστές.
Ως γνωστό, εκτός από τα διαρθρωτικά μέτρα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει σε λιγότερο από 15 ημέρες και τις εκτιμήσεις των θεσμών που θέλουν τα έσοδα για το 2016 να υπολείπονται κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ των στόχων του προϋπολογισμού.
Παράλληλα όμως με τη διαφορά για το 2016, θα πρέπει να επανεξεταστούν και τα μέτρα για την επόμενη διετία 2017 -2018 με στόχο να κλείσει καταρχήν το δημοσιονομικό κενό ύψους 1.8-2 δισ., που καταγράφονταν από το καλοκαίρι για τα δύο επόμενα χρόνια του τρίτου μνημονίου.
Η λύση που έρχεται από το παρελθόν ήταν καταρχήν μια πολύμηνη διαπραγμάτευση και στην συνέχεια… νέα μέτρα.
Σε συσκέψεις που γίνονται αυτό τον καιρό στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που ξεκινά σε λίγες μέρες, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να κλείσει τα κενά με τρία μέτρα τα οποία αναμένεται να αποδώσουν μέσα στο χρόνο.
1) Το πρώτο από αυτά είναι η σύλληψη ενός μεγάλους μέρους του ΦΠΑ ύψους 9 δισ. ευρώ που περνά κάθε χρόνο «κάτω από το ραντάρ» του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό θα γίνει με δύο παράλληλα μέτρα. Το ένα θα αφορά την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) για όλες τις δαπάνες των νοικοκυριών με βάση τις οποίες θα κατοχυρώνουν το αφορολόγητο τους.
Το μέτρο θα συνδυαστεί και με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία αφήνοντας πια πολύ μικρό περιθώριο για φοροδιαφυγή. Παράγοντες του ΥΠΟΙΚ εκτιμούσαν ότι με την σύλληψη του 10% των διαφυγόντων εσόδων ( 900 εκατ. ευρώ ) από ΦΠΑ για το 2016 και προοπτική για ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό για το 2017 και το 2018 κλείνει η διαφορά για φέτος και καλύπτεται και ένα μέρος του κενού για τα επόμενα χρόνια.
2) Το δεύτερο πακέτο θα έχει τη λογική της αναδρομικής φορολόγησης μη δηλωθέντων εισοδημάτων. Εκτός από το γνωστό νομοθέτημα για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων, ο ΣΔΟΕ θα αναλάβει να ανακαλύψει και όσους έχουν κάνει εμβάσματα στο εξωτερικό ή έχουν χρήματα εντός Ελλάδας που δεν θέλουν να αποκαλύψουν.
Πρόκειται για την ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης για έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος χρόνου 10ετίας. Σε κάθε περίπτωση θα έρθουν χρήματα στα δημόσια ταμεία αφού θα δοθεί η ευκαιρία να «εκκαθαριστούν» ταχύτερα από το αναμενόμενο οι περίφημες λίστες Λαγκάρντ, Ρηνανίας -Βεστφαλίας , Λονδίνου, Λουξεμβούργου, Λίχτενσταϊν, οι οποίες θα χρειάζονταν 10ετίες για να ελεγχθούν.
3) Η επιτάχυνση της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων ώστε η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα του έτους. Κάτι τέτοιο εκτιμάται θα ομαλοποιήσει σημαντικά τις οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε σχέση με το 2015, όταν τους τελευταίους τρεις μήνες θα έπρεπε να πληρωθούν φόρος εισοδήματος, ρύθμιση παλαιών οφειλών, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να σωρεύονται κάθε μήνα και νέα ληξιπρόθεσμα. Πολλά από τα ληξιπρόθεσμα ρυθμίζονται με την πάγια ρύθμιση επιμερίζοντας τα τακτικά έσοδα και στο επόμενο φορολογικό έτος.
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι αν το οικονομικό επιτελείο θα πείσει για τα επιχειρήματα του και θα γλυτώσει τα νέα μέτρα. Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε κυριακάτικό φύλλο, όταν τόνιζε ότι στη διαπραγμάτευση αναμένει ότι «θα υπάρξουν νίκες και θα υπάρξουν και ήττες».
enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου