3.1.16

Καμία οπισθοδρόμηση...


Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων ετών -και από την ελληνική πλευρά και από τους εταίρους- οι πιθανότητες να επιτύχουμε είναι πολύ...
μεγάλες και εξαρτώνται από εμάς, υποστήριξε ο Γιάννης Στουρνάρας για την ελληνική οικονομία κατά το 2016.

«Η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι κοντά... Σήμερα δεν νοείται νέα οπισθοδρόμηση», τονίζει ο Στουρνάρας, με άρθρο του στην «Καθημερινή».

Ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει σαφές πως «η οικονομία δύσκολα θα αντέξει μία επανάληψη της κρίσης στις σχέσεις με πιστωτές».

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup δημιουργεί μία «άκρως επικίνδυνη» κατάσταση και καλεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στο Eurogroup και όχι στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.

Ο ίδιοςθεωρεί θετική εξελίξη στην οικονομία την πρώτη αξιολόγηση εκτιμόντας πως εάν αυτή δεν κλείσει επιτυχώς, θα επέλθει αποσταθεροποίηση, ενώ αντίθετα θα συμβάλλει στο κλίμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

«Έχει μπροστά της την πρώτη αξιολόγηση του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος, η οποία περιέχει δύο πολύ σημαντικές και ευαίσθητες προαπαιτούμενες δράσεις: την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και την ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Κάνοντας αναφορά στην αντιπολίτευση τονίζει ότι είναι αυτονόητο η Βουλή των Ελλήνων «να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί την Σύμβαση με τους εταίρους».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ακόμη υπογραμμίζει ότι: «Για να επιτύχουμε πρέπει να υπερνικήσουμε τους δισταγμούς μας, πρέπει να οικειοποιηθούμε τις μέχρι τώρα επιτυχίες, να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα».

Στη συνέχεια ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο «να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις μέσω της αναβάθμισης των χρήσεων γης... να εντάξουμε στο πρόγραμμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις».

Ο Στουρνάρας, καταλήγοντας, αναφέρεται στην μεγαλύτερη ιστορικά μέσα στον ΟΟΣΑ διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος, στην μεγαλύτερη διόρθωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και μία από τις μεγαλύτερες διορθώσεις στην ανταγωνιστικότητα με όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: