Με μόνο 272 πρόσφυγες να έχουν εγκατασταθεί μόνιμα και επίσημα σε χώρες της Ε.Ε., έναντι των 160.000 που έχει συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να...
τακτοποιηθούν, η ιστοσελίδα Politico, σε μια προσεκτική ανάλυσή της για το προσφυγικό, διαπιστώνει ότι επί της ουσίας υπολείπονται πολλά που δεν έχουν γίνει ώστε η ευρωπαϊκή πολιτική να χαρακτηριστεί στοιχειωδώς επιτυχημένη.
Η ενημερωτική ιστοσελίδα σημειώνει ότι έπειτα από 8 συνόδους κορυφής, συζητήσεις και κοινά ανακοινωθέντα, ο αριθμός 272 έρχεται να στοιχειώσει κάθε προσπάθεια, κάθε συζήτηση και κάθε εφαρμοζόμενη πολιτική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Όπως σημειώνεται, τα στοιχεία αυτά αποδίδουν πλήρως αυτό που είχε πει και ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι πρόκειται για μια πρόκληση στην υλοποοίηση της οποίας υπάρχει «έλλειμμα υλοποίησης».
Υπάρχει μια σειρά από εμπόδια, τόσο πολιτικά όσο και λογιστικά, που δημιουργούν προβλήματα στο σχέδιο εγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ούτως ή άλλως συναντά την αντίδραση χωρών-μελών που για διάφορους λόγους δεν θέλουν να μετάσχουν στην εφαρμογή του.
«Σταγόνα στον ωκεανό»
Οι πρώτοι 30 Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες που έφυγαν από την Αθήνα για να εγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο στις αρχές Νοεμβρίου, δεν ήταν παρά «σταγόνα στον ωκεανό» στο ένα εκατομμύριο προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρέθηκε στο αεροδρόμιο για την τελετή που έγινε πριν από την αναχώρησή τους.
Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει την ευχή αυτοί οι λίγοι άνθρωποι να είναι η αρχή «για ένα ρυάκι στην αρχή, και στη συνέχεια ένα ποτάμι ανθρωπισμού και αναλογικά μοιρασμένης ευθύνης».
Τεράστιο το προσφυγικό ποτάμι
Ωστόσο, όπως λέει η εφημερίδα, το μόνο ποτάμι που υπάρχει ακόμη είναι αυτό των προσφύγων που εισρέουν στην Ευρώπη, καθώς το σχέδιο και η υπεσχημένη προσπάθεια για εγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. έχει ουσιαστικά αποτύχει να υλοποιηθεί.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν τα διοικητικά και λογιστικά εμπόδια, αλλά και την απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατων να αναλάβουν ευθύνες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ανάγκη για επιτάχυνση
Για τους παραπάνω οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν το πρόγραμμα προσωρινής μετεγκατάστασης δεν επιταχυνθεί, θα δώσει πολιτικά επιχειρήματα στους αντιπάλους του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δημιουργήσει ένα μόνιμο μηχανισμό.
Όπως αναφέρουν, η διαδικασία κινείται αργά καθώς πολλές χώρες, κυρίως όμως η Ελλάδα και η Ιταλία, ήταν απροετοίμαστες για ξαφνική και μαζική άφιξη αιτούντων άσυλο, αλλά και απρόθυμες να επενδύσουν στις απαραίτητες υποδομές υποδοχής.
Επιπλέον, ορισμένα κράτη έχουν σταθερά αρνηθεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, επικαλούμενα ιστορικούς και πολιτικούς λόγους.
Και ο ρόλος των προσφύγων
Εξίσου σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Politico, ο οποίος επιβραδύνει τη διαδικασία μετεγκατάστασης είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι διστάζουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, φοβούμενοι ότι θα μεταφερθούν σε χώρα που δεν θα τους παρέχει δυνατότητες εργασιακής αποκατάστασης.
«Αν η Ρουμανία προσφερθεί να φιλοξενήσει ανθρώπους, ίσως να μην υπάρξει ανταπόκριση από τους πρόσφυγες, και αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία του προγράμματος», σημειώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Έτσι, συχνά αρνούνται τη δακτυλοσκόπηση στα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι θα υποχρεωθούν να μείνουν στη χώρα.
Αργοπορία στην ταυτοποίηση
Η αργοπορία που δημιουργείται στην έναρξη λειτουργίας όλων των προβλεπόμενων κέντρων ταυτοποίησης (hotspots), είναι επίσης σημαντικό εμπόδιο στην πρόοδο του σχεδίου μετεγκατάστασης.
Η διαδικασία καταγραφής είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων, αλλά εξακολουθεί η έλλειψη επαρκών υποδομών προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά, καθώς και η έλλειψη προσωπικού, λ.χ. εμπειρογνωμόνων της Frontex, καθώς έχουν ζητηθεί 775 άτομα, με τα κράτη μέλη να έχουν διαθέσει έως σήμερα 400.
Τέλος, πρόβλημα στην επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος αποτελεί, όπως αναφέρεται και η στάση των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Κάποια από αυτά ακολουθούν μια επιλεκτική πολιτική ως προς τους αιτούντες άσυλο που είναι πρόθυμα να δεχθούν στο έδαφός τους, δημιουργώντας μια νέα αλυσίδα εμποδίων.
Ωστόσο, η Politico σημειώνει μια μικρή πρόοδο στη διαδικασία μετεγκατάστασης, παρά τα προβλήματα. Και εκφράζει την ελπίδα ο χειμερινός καιρός να αποτρέψει κάποιους από το να επιλέξουν τον δρόμο της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου