Ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί εισηγήσεις να μην μεταβεί στο Νταβός το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ. Του είχε υπενθυμιστεί η...
τραυματική εμπειρία του Γ. Παπανδρέου εκεί που σηματοδότησε τη στροφή του στο πρώτο μνημόνιο και του είχαν επισημανθεί οι πιθανές δυσκολίες που θα συναντούσε απέναντι στα “γεράκια” του νεοφιλελευθερισμού.
Ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να εκπροσωπήσει ο ίδιος την κυβέρνηση στις 20-21 Ιανουαρίου και ήδη προετοιμάζονται συναντήσεις του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Τότε είτε θα έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, είτε θα εκκρεμεί λόγω αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Και στις δύο περιπτώσεις ο πρωθυπουργός θα έχει πολλά να πει με τις δύο ισχυρές κυρίες.
Αν όλα βαίνουν καλώς, θα ζητήσει άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, ενώ, διαφορετικά, θα τις καλέσει να παρέμβουν για να μην αναζωπυρωθεί με δραματικό τρόπο η ελληνική κρίση σε μια ευαίσθητη -λόγω προσφυγικού- συγκυρία για την ΕΕ.
Στη σφαίρα της αβεβαιότητας
Η κυβέρνηση περιμένει τα καλύτερα και τα χειρότερα. Η διαρροή ότι η εθνική θέση πλέον είναι καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις δείχνει διάθεση σκλήρυνσης της ελληνικής πλευράς ενόψει μια διαπραγμάτευσης που προβλέπεται δύσκολη αφού οι πιστωτές έχουν ήδη διαμηνύσει ότι απορρίπτουν τις ελληνικές ιδέες για εύρεση πόρων στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος.
Οπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχυ για να έχει το περιθώριο κάποιας υποχώρησης χωρίς να φτάσει ποτέ στο άγγιμα των κύριων συντάξεων. Οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων θα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, 550.000 δικαιούχους και η περικοπή θα κινείται από 10 έως 25%.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου