Τους εργοδότες εξασφάλισε ως συμμάχους στη δύσκολη μάχη για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού η κυβέρνηση, καθώς ο...
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, εισέπραξε θετική ανταπόκριση στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Συγκεκριμένα υπέρ μίας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τάσσονται οι τέσσερις εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ), μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που διήρκεσε 3,5 ώρες.
Η στάση αυτή των εργοδοτών αποτελεί «ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο» έσπευσε να δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αφού η συμφωνία των εργοδοτών στην αύξηση των εισφορών κατά 1% μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση τόσο εντός των συνόρων όσο και εκτός των συνόρων.
Πλέον η Αθήνα προσέρχεται στη συζήτηση έχοντας να αντιτάξει στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι εργοδότες, που θα επιβαρυνθούν από την αύξηση στις εισφορές, δεν είναι αρνητικοί σε αυτή.
Η αύξηση των εισφορών αφορά, βεβαίως, και τους εργαζόμενους, και εκεί η εξασφάλιση θετικής ανταπόκρισης δεν είναι εύκολη. Μάλιστα, η ΓΣΕΕ έσπευσε από τους πρώτους να καταγγείλει «σφαγή» και «λεηλασία», μόλις δημοσιοποιήθηκε η κυβερνητική πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση οι εργοδότες ζήτησαν ένα σταθερό φορολογικό και επενδυτικό πλαίσιο στη χώρα, ενώ θα συσταθεί επιτροπή για το τελικό ύψος της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.
Οι εργοδοτικοί φορείς «δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», αναφέρουν σε κοινή δήλωση οι φορείς και βάζουν παράλληλα το πλαίσιο συνεργασίας για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Οι Πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Κοινωνικών Εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:
1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο
2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου