Σε μια συμμαχία με τις χώρες του Νότου ελπίζει πλέον ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την...
περιοδεία σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ξεκινά σήμερα, αφού η προσπάθεια προσέγγισης με τις βόρειες χώρες ξεκίνησε χθες με «γκολ από τα αποδυτήρια».
Οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ (ο οποίος ως γνωστόν απηχεί και τη θέση του Βερολίνου) έδωσαν από το Άμστερνταμ το μήνυμα ότι κατά την πρώτη αξιολόγηση οι δανειστές θα ζητήσουν όλα όσα έχει υπογράψει η Ελλάδα χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις. Για τον λόγο αυτό μάλιστα μίλησε και για πολύμηνες διαπραγματεύσεις μέχρι και την επίτευξη συμφωνίας.
Ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Η πρώτη αξιολόγηση όμως δεν σταματά εκεί. Στην ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης περιλαμβάνονται και το εργασιακό και η φορολογία των αγροτών και η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων μέχρι και το 2019 που εγκυμονεί κινδύνους για νέα μέτρα. Όλα αυτά θα περιγραφούν αναλυτικά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής η σύνταξη του οποίου θα δώσει το σήμα ότι η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί.
Πληροφορίες θέλουν Γερμανία Ολλανδία και Φινλανδία να θεωρούν μονόδρομο τη συμμετοχή του ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, δεδομένου ότι έχουν δεσμευθεί γι’ αυτό στα κοινοβούλιά τους και μάλιστα από το 2010 που εγκρίθηκε το πρώτο μνημόνιο.
Με δεδομένα όλα αυτά οι συναντήσεις με τον Φινλανδό ΥΠΟΙΚ κ. Αλεξάντερ Στουμπ στο Ελσίνκι και τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα περιοριστούν σε μια «ανταλλαγή απόψεων» χωρίς ελπίδα για σύγκλιση σε κάποια από τις ελληνικές θέσεις.
Συμμαχία του Νότου
Πλέον οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου στο οποίο επικεφαλής είναι ο κ. Τσακαλώτος περιορίζονται σε μια συμμαχία των χωρών του «Νότου» με την οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί η αδιαλλαξία των σκληρών του Βορρά και ειδικότερα της Γερμανίας που είναι σαφές ότι είναι απρόθυμη να κάνει οποιεσδήποτε υποχωρήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Αθήνα θέλει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή με την συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Τη βάση για κάτι τέτοιο δίνει η αλλαγή στάσης του Ιταλού Πρωθυπουργού κ. Ματέο Ρέντσι ο οποίος πλέον δηλώνει αντίθετος με την πολιτική της λιτότητας, δίνοντας ελπίδες ότι το επόμενο διάστημα δίπλα στην Ελλάδα δεν θα βρίσκεται μόνο η Γαλλία όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Οι ίδιες ελπίδες υπάρχουν και για τον Πορτογάλο υπουργό οικονομικών Μάριο Σεντένο. Η πρόσφατη αλλαγή σκηνικού με την άνοδο της σοσιαλιστικής κατεύθυνσης κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος υποσχέθηκε περιορισμό της λιτότητας και ψήφισε την αύξηση των κατώτερων μισθών, θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσακαλώτος ελπίζει να βρει στη χώρα της Ιβηρικής συμμάχους που υποστηρίξουν τη χαλάρωση της λιτότητας και στην Ελλάδα
Τέλος σε ότι αφορά την Γαλλία , μετά και την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ στα τέλη Οκτωβρίου υπάρχουν εγγυήσεις για ακόμη μεγαλύτερη σύμπνοια σε βασικά θέματα όπως η ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και η ελάφρυνση του χρέους...
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου