αξιολόγησης του Ιανουαρίου έχει ανοίξει για τα καλά: Ο λογαριασμός όμως για το 2016 …μόλις άνοιξε.
Οι διαβουλεύσεις με τους «θεσμούς» ξεκίνησαν -έστω και εξ’ αποστάσεως- για το «μεγάλο αγκάθι» του ασφαλιστικού: Ωστόσο, τα «μέτωπα» που θα ανοίξουν στην πορεία είναι πολλά και «αιματηρά». Μάλιστα, το ασφαλιστικό θα καλύψει ένα μόνον μέρος από το πακέτο των νέων δημοσιονομικών μέτρων, που απαιτούνται για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετά.
Οι πιστωτές εκτιμούν πως υφίσταται «τρύπα» περίπου 900 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2016, και «κενό» σχεδόν 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2017-2018.
Στον «λογαριασμό» προστίθενται και 1,75 δισ. ευρώ μέτρα που προσμετρούνται μεν ήδη στους στόχους του προϋπολογισμού του 2016, αλλά δεν έχουν νομοθετηθεί.
Αυτά τα «κενά» θα πρέπει να κλείσουν μέσα από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο σύστημα πρόνοιας, στους αγρότες, στο φορολογικό, στο δημόσιο και στην νέα ανασκόπηση δαπανών. Η κυβέρνηση ανάγει σε μεγάλο στοίχημα το «νοικοκύρεμα» των δαπανών του δημοσίου ώστε μαζί με το σχέδιο τόνωσης των εσόδων και της ανάπτυξης να φέρει στήριξη των πλεονασμάτων (σ.σ. αν και ακόμη υπάρχει αστερίσκος από τους δανειστές για την μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου των αμυντικών δαπανών φέτος).
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα καλείται να διαβεί έναν δρόμο στρωμένο με «αγκάθια», με «φόντο» τα καταμετρημένα μέτρα 2,9 δισ. ευρώ για το 2016-2018 και – άγνωστο πόσα – στον… δρόμο, προκειμένου να εξασφαλίσει δόσεις 5,7 δισ. ευρώ που βρίσκονται ήδη σε χρονοκαθυστέρηση από το 2015 (προβλέπονται επιπλέον 14,2 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2016) και έτσι να καλυφθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, να αποπληρωθούν τα 7 δισ. ευρώ από «φέσια» του κράτους προς ιδιώτες και να καλυφθούν οι ανάγκες των κρατικών ταμείων.
Η πρώτη επίσημη «ένδειξη» προθέσεων των δανειστών θα φανεί στην σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 14 Ιανουαρίου, καθώς θα δοθεί το «στίγμα» στους επικεφαλής των θεσμών που έχει προγραμματιστεί –εκτός απροόπτου- να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά στις 18 Ιανουαρίου.
Όσον αφορά στις δόσεις που αναμένει η Αθήνα, δικαιούται 5,7 δισ. ευρώ που χρονοκαθυστερούν από το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2015.
Για το σύνολο του 2016 έχει προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία του Αυγούστου ποσό 14,2 δισ. ευρώ, κατανεμημένο ανά τρίμηνο, μαζί με τις αξιολογήσεις που θα λάμβαναν χώρα.
Ήδη όμως η αξιολόγηση του τελευταίου διμήνου του 2015 έχει μεταφερθεί για το α΄ τρίμηνο του 2016 και μένει να φανεί πως θα κατανεμηθούν τα ποσά που δικαιούται – στα χαρτιά – η Ελλάδα.
Και τούτο δεδομένου ότι στις προηγούμενες χρονοκαθυστερήσεις των μνημονίων που προηγήθηκαν, οι δόσεις μεταφέρθηκαν από τρίμηνο σε τρίμηνο στερώντας από την αγορά ρευστότητα…
Όσο για τον χρόνο, επίσημος στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης έκανε λόγο πάντως για επάρκεια διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου, εν αντιθέσει με την διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015, ανοίγοντας έτσι ένα «παράθυρο» σε σενάρια παράτασης (σ.σ. οι μεγάλες ανάγκες αποπληρωμής δόσεων προς τους δανειστές προκύπτουν το καλοκαίρι) των διαβουλεύσεων.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης αναφέρθηκε ωστόσο και στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προαναγγέλλοντας 2 δισ. ευρώ από τις δόσεις που θα έρθουν για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες.
Να σημειωθεί ότι το τρίτο δάνειο προβλέπει την διάθεση 7 δισ. ευρώ σε οφειλές κράτους προς ιδιώτες, ενώ ήδη τα καταμετρημένα «φέσια» υπολογίζονται σε 5,9 δισ. ευρώ (οφειλές με χρονική υστέρηση άνω των 90 ημερών) και η αποπληρωμή τους το 2015 έχει ήδη αποκλίνει των στόχων που τέθηκαν τον Αύγουστο καθώς δεν ήρθαν όλες οι προβλεπόμενες δόσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου