19.1.16

Επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης...

Επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης στα… ΜΜΕ

Η πρωτοφανής παρουσία της Όλγας Γεροβασίλη στην συνέντευξη Τύπου του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν άφησε καμία αμφιβολία: Η κυβέρνηση ξεκινά...
επικοινωνιακή αντεπίθεση στα ΜΜΕ καθώς θεωρεί ότι έχει μπροστά της την δυσκολότερη ίσως διαπραγμάτευση η οποία θα πρέπει κάπως να… ωραιοποιηθεί. Και αυτό το έργο σίγουρα δεν μπορεί να αφεθεί στα αδύναμα (και καμία φορά ακατάληπτα) ελληνικά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η παρουσία της Κυβερνητικής Εκπροσώπου στη συνέντευξη (η οποία απλά παρακολουθούσε και… σημείωνε) δεν εξηγήθηκε από τους δύο Υπουργούς, αλλά αν δεν ενοχλεί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (που μάλλον τον ενοχλεί) εμένα μου περισσεύει.

Η συνέντευξη Τσακαλώτου έδωσε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση όχι μόνο ετοιμάζεται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά θέλησε να απαντήσει και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο προχθές υποβάθμισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε «γάτα» αντί της «αγελάδας» που είχαν ζητήσει οι τεχνικοί σύμβουλοί του.

«Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά» εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να διαπραγματευθεί μαζί του. Την ίδια στιγμή όμως ο Υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την διπλή επίθεση (που προφανώς είχε συμφωνηθεί με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο) και στο Ταμείο και στους δημοσιογράφους. «Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν όντως είναι δικές του διαρροές (για τη γάτα που λέγαμε πριν) ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων» τόνισε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Κρίνω συγκεκριμένα δημοσιεύματα που διάβασα το τελευταίο διάστημα που λένε ότι το ΔΝΤ είπε αυτό, εκείνο, το άλλο. Δεν έχω ακούσει συνολικά από το ΔΝΤ να λέει ότι δεν μας αρέσει το Ασφαλιστικό, το έχω δει όμως σε πολλά δημοσιεύματα».

Θέλοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να δώσει τον τόνο των διαπραγματεύσεων (όποτε αυτές αρχίσουν) εξήγησε για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί την επιβολή μίας ακόμη (της 12ης) μείωσης των κύριων συντάξεων, κάτι που θέλει το ΔΝΤ. Όπως είπε οι συντάξεις πολλές φορές συντηρούν ολόκληρες οικογένειες, ενώ προσπάθησε να καταδείξει ότι οι πολιτικές που θέλει να επιβάλει το Ταμείο ενδέχεται να έχουν αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα. Στο σημείο αυτό ο Υπουργός τόνισε ότι αν μειωθούν οι συντάξεις θα μειωθεί και η κατανάλωση, ενώ «το ΔΝΤ έχει δείξει ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή σε αυτά που φέρνουν ύφεση.

Εκτός από το ασφαλιστικό, τα θέματα τη συνέντευξης Τσακαλώτου ήταν η Δημόσια Διοίκηση αλλά και τα δημοσιονομικά με τον Υπουργό Οικονομικών να καταδεικνύει ότι όλα είναι αλληλένδετα. «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν δεν τελειώσει έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος τότε θα έχουμε πρόβλημα για το πρόγραμμα», τόνισε, εξηγώντας ότι δεν θα έρθουν επενδύσεις, δεν θα έρθει η ανάπτυξη, δεν τελικά η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Επιπλέον ο Υπουργός κάλεσε εμμέσως τους εκπροσώπους των δανειστών να έρθουν το ταχύτερο στην Αθήνα, μετά μάλιστα και την απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν που τόνισε ότι οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών θα είναι «σύντομα στην Αθήνα, μόλις έχουν στα χέρια τους τις απαραίτητες πληροφορίες». Όπως είπε ο κύριος Τσακαλώτος, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να συμμερίζεται ότι ο χρόνος είναι σημαντικός παράγοντας. «Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μήνα που καθυστερείς δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα, το θεωρώ μεγάλο κρίμα και μεγάλη αδικία, είναι σαν κι εμείς και αυτοί να πυροβολούμε το πόδι μας» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Πυρά και από το Υπ. Εργασίας

Η επικοινωνιακή σύγκρουση με τους δανειστές και τους δημοσιογράφους δεν σταμάτησε όμως μόνο στην συνέντευξη Τσακαλώτου, καθώς και το Υπουργείο Εργασίας αντιπαρατέθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί με αφορμή την απάντηση που έδωσε σε σχέση με τις αναπηρικές συντάξεις. Απαντώντας στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή, ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι «δεν έχει λάβει προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία».

Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν το Υπουργείο έριξε τα βέλη του προς κάθε κατεύθυνση και σε ανακοίνωσή του τόνισε: «Η απάντηση του Επιτρόπου όχι απλώς δεν “ξεμπροστιάζει” το Υπουργείο Εργασίας, όπως γράφουν τα χαλκεία της παραπληροφόρησης, αλλά δείχνει ξεκάθαρα τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η μεταρρύθμιση και εφαρμόζονταν όπως είχαν οι προβλέψεις του μνημονίου». Η αλήθεια πάντως είναι ότι το Υπουργείο όντως δεν έχει προστατεύσει επαρκώς τις αναπηρικές συντάξεις, αλλιώς για ποιο λόγο συνεχίζει τον «διάλογο με την ΕΣΑΜΕΑ για να εξασφαλιστεί η πληρέστερη προστασία των ατόμων με αναπηρία»; Κι αυτό είναι κάτι που γράφει η ανακοίνωση του Υπουργείου και όχι «τα χαλκεία της παραπληροφόρησης» όπως εγώ.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: