Στις 18 Ιανουαρίου αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα το 10μελές κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου να...
μετάσχει στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου και το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα παραμείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Σημείο αιχμής για το ΔΝΤ στην πρώτη αξιολόγηση είναι το ασφαλιστικό, αφού από τη λύση που θα επιλεγεί διαμέσου των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία ενδιαφέρεται πρωτίστως το ΔΝΤ.
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η ελληνική πλευρά έρχεται σε αντίθεση με τις γενικές αρχές του Ταμείο και κυρίως με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το δυσεπίλυτο ζήτημα του ασφαλιστικού συνδέεται άμεσα με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την έδρα του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα, πλην του Ευρωπαϊκού Τμήματος, του οποίου προΐσταται ο Πολ Τόμσεν, η πλειοψηφία των Τμημάτων και των Διευθύνσεων, αν δεν υπήρχε η πολιτική διάσταση και η πίεση από το Βερολίνο θα πρότειναν ότι θα ήταν χρήσιμο επιθυμούσαν να αποχωρήσει το Ταμείο για δύο λόγους κυρίως:
Πρώτον, αφενός δεν θα ήθελαν να συσχετίζονται μ' ένα πρόγραμμα που στην αρχική του μορφή είχε αποτύχει. Η αστοχία, οι παραλείψεις και τα λάθη του προγράμματος ήταν ένας συνδυασμός αφενός της απροθυμίας και της αδυναμίας των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αφετέρου των σχεδιαστικών ατελειών του πρώτου Μνημονίου.
Δεύτερον, δεν θα ήθελαν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας γιατί η σχέση τους με τους Ευρωπαίους εταίρους έχει διαταραχθεί και θα αναγκάζονταν να κάνουν συμβιβασμούς που δεν είναι προς το συμφέρον του ΔΝΤ.
Άλλωστε η απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει απλά τα λάθη που έγιναν στην χώρα μας, αλλά και την άρνηση των δανειστών να τα αποδεχθούν και να τα διορθώσουν.
Ήδη, το επιτελείο του Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου που εκπροσωπεί το Ταμείο στις διαπραγματεύσεις έχουν εγείρει σοβαρές διαφωνίες για το γεγονός ότι ΕΚΤ, ΕSM και Κομισιόν δεν τους ενημέρωσαν συστηματικά και με ακρίβεια για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και δεν συμφωνούν με τις τελικές λύσεις που επέλεξαν με το οικονομικό επιτελείο.
Υπάρχει πιθανότητα να επανέλθει το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμμετέχει μελλοντικά στο τρίτο μνημόνιο; Μάλλον ναι, το ποσό συμμετοχής του Ταμείου παραμένει άγνωστο ακόμη, αλλά δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το δεύτερο Μνημόνιο με τις εκτιμήσεις να λένε ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 5-8 δισ. ευρώ.
Στην πράξη, όμως, πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν ορισμένες συνθήκες. Πρώτον, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρέχοντος μνημονίου και δεύτερον τη παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο μετά το 2022.
Δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεχθεί την ελάφρυνση του χρέους, αλλά έχουν θέσει και αυτοί σαν όρο τη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, το θέμα της επανόδου του Ταμείου τελικά συνοψίζεται στο πότε και κάτω από ποιές συνθήκες θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Αυτή η προθεσμία εμφανίζεται σαν κινούμενος στόχος. Τον Αύγουστο η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει τέλη Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τον περασμένο Οκτώβριο, η προθεσμία μετατέθηκε στον Γενάρη του 2016 και σύμφωνα με πληροφορίες της “R” από την έδρα του ΔΝΤ η εκτίμηση είναι αυτή η ημερομηνία μπορεί να μετατεθεί μέχρι και τον προσεχή Μάρτιο…
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου