4.12.15

Yπάρχουν στη ΝΔ «μαξιλάρια» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;...

yparxoun-sti-nd-maksilaria-tis-kubernisis-suriza

Διχάζει τη Νέα Δημοκρατία η συναίνεση και η συνεννόηση με το ΣΥΡΙΖΑ, στη σκιά των αναφορών του υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου ότι...
υπάρχουν καραμανλικοί βουλευτές πρόθυμοι να στηρίξουν, εάν χρειαστεί την κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπήκε και πάλι σε τροχιά εκλογών για τη νέα της ηγεσία, καθώς οι κάλπες του πρώτου γύρου θα στηθούν στις 20 Δεκεμβρίου, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και συζήτηση περί του βαθμού συναίνεσης που μπορεί να δοθεί στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λίαν συντόμως μπροστά σε κυβερνητική κρίση, διίστανται οι απόψεις των κορυφαίων στελεχών, αλλά και των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα, για το εάν θα πρέπει και υπό ποιες προϋποθέσεις να δοθεί συναίνεση.

Σκληραίνει τη στάση της η ΝΔ

Και ενώ από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή απαντούν «ουδέν σχόλιο» σχετικά με τα όσα είπε ο Π. Καμμένος για τους…«πρόθυμους» επί της ουσίας, καραμανλικούς βουλευτές αλλά και για τακτική του επικοινωνία με τον πρώην Πρωθυπουργό, οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ αρχίζουν να παίρνουν θέσεις στο ενδεχόμενο στήριξης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μέχρι στιγμής η ΝΔ τηρεί σκληρή στάση, ενώ χθες στο σύνολό της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με τις υπογραφές και των Κ.Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ήδη, δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, ο Απ. Τζιτζικώστας και ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγαν ένα βήμα πιο πέρα από τα όσα έχει πει ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, που αφήνει ανοικτό παράθυρο για συναίνεση, και εξέφρασαν την επιθυμία τους για μια κυβέρνηση από την παρούσα βουλή χωρίς να είναι Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Η στάση των υποψηφίων στα περί συναίνεσης

Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής είπε, μιλώντας επί του προϋπολογισμού, ότι ΝΔ δεν θα συναινέσει «στη συνωμοσία της μετριότητας του ΣΥΡΙΖΑ» και «δεν θα αργήσει να οικοδομηθεί μια άλλη συναίνεση, της αξιοπρέπειας και της αριστείας και σ’ αυτήν τη συναίνεση δεν θα έχει θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ».

Πιο ξεκάθαρος ήταν ο Απ. Τζιτζικώστας που σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Βήμα fm) είπε ευθέως ότι «το να συζητήσουμε μία κυβέρνηση οικουμενική θα πρέπει να γίνει σε βάση προγραμματική, χωρίς τον κ. Τσίπρα, χωρίς αυτούς τους επικίνδυνους υπουργούς».

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης προ ημερών, ανήμερα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, επέπληξε όσους από τη ΝΔ δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ εμμένει ότι το κόμμα πρέπει να στηρίζει ότι θετικό και να αντιπολιτεύεται ότι αρνητικό.

Επιθετικός έναντι του Αλ. Τσίπρα είναι ο Αδ. Γεωργιάδης, ενώ θέμα παραίτησης του Πρωθυπουργού είχε θέσει πριν από μια εβδομάδα ο Μάκης Βορίδης καλώντας τον να παραδώσει την πρωθυπουργία στον Αντ. Σαμαρά. Ακολούθησε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης που έκανε την πρόβλεψη ότι ο Αλ. Τσίπρας θα καταρρεύσει και θα παραδώσει την εξουσία στους Αντ. Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μυστήριο με 7 "καραμανλικούς"

Με δεδομένη τη στρατηγική των τεσσάρων υποψηφίων, υπάρχει μυστήριο με τη στάση τουλάχιστον επτά καραμανλικών βουλευτών σε κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως π.χ. στο ασφαλιστικό, αν και δεν έχουν ανοικτή γραμμή με τον Κ. Καραμανλή που είναι σε μια λογική ότι ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να πορευθεί μόνος του.

Σε αυτό το κλίμα αρχίζει και πάλι η προεκλογική κούρσα με στόχο να κινητοποιηθούν όσοι περισσότεροι ψηφοφόροι της ΝΔ γίνεται, καθώς μετά το φιάσκο της αναβολής των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου και με δεδομένο ότι την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου είναι παραμονές Χριστουγέννων και τα καταστήματα είναι ανοικτά, υπάρχει ερωτηματικό για τη συμμετοχή.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: