16.12.15

Ο Τσίπρας «επιθεώρησε» τα hotspot στη Χίο...

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα politischios.gr
 ...εν όψει της Συνόδου Κορυφής.
Με ελικόπτερο η άφιξη του πρωθυπουργού (ΦΩΤΟ)...
Την πορεία των εργασιών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου «επιθεώρησε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο νησί, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. 

Ο πρώτος...
σταθμός του πρωθυπουργού ήταν στην Χίο και η επίσκεψη προετοιμάστηκε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των τεσσάρων διαδηλώσεων που είχαν  οργανώσει οι τοπικοί φορείς εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την κυβερνητική πολιτική.

Στη Χίο ο πρωθυπουργός έφτασε με ελικόπτερο και αφού τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές έφυγε για  να δει από κοντά τους χώρους όπου η κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει το hot spot.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι βουλευτές του νησιού, Ανδρέας. Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

Ο κ. Τσίπρας  συνεχάρη τους τοπικούς άρχοντες για όσα έχουν καταφέρει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού λέγοντας πως γνωρίζει πως ένα μικρό νησί σαν τη Χίο έχει σηκώσει στις πλάτες του επάξια ένα βαρύ φορτίο.

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα politischios.gr
Αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Χίο προκειμένου να μεταβεί στη στη Λέρο όπου, ομοίως, θα επιθεωρήσει την πορεία των εργασιών για το hotspot εκεί.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες. Αντιστοίχως, το hotspot στην Λέρο αναπτύσσεται στην περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μεγάλες σκηνές, στο λιμάνι.


Στις Βρυξέλλες το απόγευμα ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το πρωί της Πέμπτης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εν συνεχεία θα συμμετάσχει στη συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, πριν ξεκινήσει το απόγευμα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η Ε.Έ. και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής. Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή από το ίδιο βήμα ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να έχει δυσκολίες για την ελληνική πλευρά καθώς αφενός τίθεται το θέμα της  ανταπόκρισης στις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις ενώ αφετέρου θα τεθεί το θέμα της συνοριοφυλακής που άπτεται θεμάτων εθνικής κυριαρχίας ειδικά για την χώρα μας λόγω των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου πριν από την Σύνοδο Κορυφής ο οποίος δήλωσε: «Δεν γνωρίζω κάποια πρόταση της Κομισιόν για κοινές περιπολίες  της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής και σίγουρα όχι πρόταση νομοθετικού περιεχομένου». Παρέπεμψε στις απευθείας επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών λέγοντας ότι « σύμφωνα με όσα μας είπε, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δημιουργηθεί μία διμερής ομάδα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να συζητούνται τακτικά αυτά τα θέματα, όπου συμμετέχουν και οι αρμόδιοι ειδικοί της ακτοφυλακής

Εκφράζοντας την θέση της Γερμανίας ανέφερε ότι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης "κινείται προς την σωστή κατεύθυνση", την χαρακτήρισε "φιλόδοξη", επισημαίνοντας ότι «προσπαθεί να αντισταθμίσει τα ελλείμματα της φύλαξης των συνόρων που είναι αναμφισβήτητα».
Όσο για το επίμαχο θέμα της κυριαρχίας σημείωσε: «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, θα υπάρξουν δύσκολες συζητήσεις και για το θέμα της κυριαρχίας, διότι η φύλαξη των συνόρων είναι βεβαίως θέμα που συνδέεται στενά με την εθνική κυριαρχία» και τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής επιχειρεί να κωδικοποιήσει ότι τα εξωτερικά σύνορα «αποτελούν κοινή ευθύνη, την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού, για την οποία διαθέτουμε τους πόρους από κοινού και ότι έχουμε κοινό συμφέρον να λειτουργήσει».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: