Η πρόταση Γιούνκερ για δράση της Frontex ακόμα και παρά τη θέληση των κυβερνήσεων δίνει υπεραρμοδιότητες στη συνοριακή δύναμη και αντανακλά εκείνη της Γερμανίας και της Γαλλίας να αποκτήσει η Frontex το δικαίωμα να...
αναπτύσσει αυτοβούλως και αυτομάτως δράση στα σύνορα της Ελλάδας.
Το σχέδιο της Κομισιόν για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προβλέπει ότι η Frontex θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δράσει και χωρίς να προηγηθεί αίτημα κράτους-μέλους, σύμφωνα με το «Der Spiegel».
Έως και 2000 αστυνομικούς από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για ενδεχόμενες ανάγκες της Frontex, όπως σημειώνεται στο περιοδικό που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Το σχέδιο έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο αντίδρασης και διαφωνίας σε χώρες που δεν επιθυμούν να εκχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας.
Η συγκεκριμένη πρόταση μετατρέπει τη Frontex σε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό οργανισμό συνόρων με αρμοδιότητες δημόσιας εξουσίας, το οποίο θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος εμφανίσει σοβαρές αδυναμίες για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Παρουσιάζουν αυτό το σώμα ως αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συνθήκης Σένγκεν.
«Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν», υποστήριξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.
Φωτογραφίζουν την Ελλάδα
Το «σοβαρό» γερμανικό περιοδικό μεταφέροντας δηλώσεις κύκλων της Κομισιόν υποστηρίζει πως «οι εποχές που πρέπει να ζητιανεύουμε για αστυνομικούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε από την Frontex μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης συνόρων».
«Οι αστυνομικοί πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενους κράτους-μέλους», διαβάζουμε.
Μάλιστα, οι υπάλληλοι της Frontex θα μπορούν ακόμη να επιβλέπουν ότι θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα στηρίξει το σχέδιο της Επιτροπής.
«Όταν κράτη, όπως τώρα η Ελλάδα, αποτυγχάνουν στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να αναλαμβάνει το πρόσταγμα για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων», δηλώνει σχετικά ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέρνερ.
«Η Ελλάδα σηκώνει στις πλάτες της την Ευρώπη»
Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών δια στόματος του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα τόνισε ότι η Ελλάδα «μολονότι επωμίζεται το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης που προκλήθηκε από λανθασμένες επιλογές άλλων, παραμένει παράγοντας σταθερότητας και αξιών».
Ο κ. Κούτρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μίλησε για τον παραλογισμό που υφίσταται η χώρα μας «να απαιτεί κανείς ελληνική ή οποιαδήποτε εθνική λύση ή λύση ετεροβαρή σε βάρος ορισμένων μόνο».
«Μπορεί πολλοί να απαξιώνουν την ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα επιμένει και θα επιμείνει ευρωπαϊκά», δήλωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου