εναλλακτικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των κύριων συντάξεων.
Οι θεσμοί αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής με επιφύλαξη τις ελληνικές θέσεις και επιμένουν στην περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Για τις επικουρικές προτάσεις η κυβερνητική πρόταση προβλέπει μειώσεις άνω των 170 ευρώ ενώ στις ψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15-20%, παρότι το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει προσπάθειες να είναι μικρότερη.
Εκτός από τις μειώσεις στις επικουρικές, θα προβλέπονται επίσης αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές ενώ αναμένονται υπέρ του ασφαλιστικού νέοι έμμεσοι φόροι, όπως π.χ. νέος «φόρος Τόμπιν», στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης. «Εμείς προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή φόρου επί συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πέραν της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, υπάρχουν κι άλλες αλλαγές που θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016 καθώς έχουν ήδη ψηφιστεί. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας ώστε σταδιακά η καταβολή πλήρους σύνταξης να γίνεται στα 67, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια για έξοδο με 35ετία., η μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ αλλά και η αύξηση κατά 30% των εισφορών, η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις Δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών.
Παράλληλα τουλάχιστον 70.000 δικαιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ μέσω της εφαρμογής πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, η κατώτατη σύνταξη θα μειωθεί στα 392 ευρώ και το προνοιακό μέρος θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των 67 ετών. Όσοι επιλέξουν πρόωρη συνταξιοδότηση θα δουν επιπλέον μείωση 10% στη σύνταξή τους.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου