9.12.15

Τι κρύβει ο νέος πόλεμος με τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ...


Με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, και στην πιο κρίσιμη μεταμνημονιακή της καμπή, η Αθήνα κηρύσσει ανοιχτά τον νέο πόλεμο κατά Σόιμπλε και δείχνει – διακριτικά, αλλά καθαρά - την πόρτα εξόδου στο ΔΝΤ. Είναι η...
επιχείρηση αντιπερισπασμού από μια, κατά την Die Welt, «αποδυναμωμένη κυβέρνηση», ή είναι το καθοριστικό βήμα που θα σφραγίσει τον άξονα των νέων συμμαχιών και το νέο status quo στην Ευρώπη;


Σε κάθε περίπτωση, η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο και η σύγκρουση με το «σύστημα Σόιμπλε» δεν είναι μια κίνηση αιφνιδιαστική. Η ρήξη έχει προαναγγελθεί, καλλιεργηθεί και, ως έναν βαθμό, έχει ενταχθεί στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Η ρήξη με την «Ευρώπη του Σόιμπλε» και το ΔΝΤ

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν σταθερά το τελευταίο δεκαήμερο ότι «ο Τσίπρας είναι έτοιμος για μεγάλη μάχη» με τους δανειστές στο ασφαλιστικό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ότι «εάν χρειαστεί, θα ξανασυγκρουστούμε» και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς άνοιξε πρώτος θέμα απεμπλοκής του ΔΝΤ από το τρίτο πρόγραμμα με την, από ιταλικού εδάφους, συνέντευξή του στο πρακτορείο Ansamed: «Δεν ζητήσαμε», είπε, «την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γιατί θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της». Ακολούθησε το δημοσίευμα της κυριακάτικης «Αυγής» υπό τον εύγλωττο τίτλο «Την έξοδο βλέπει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα» και προχθές ήρθε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ να δείξει ρήξη με την «Ευρώπη του Σόιμπλε» και να διαμηνύσει ότι η εμπλοκή του Ταμείου ίσως δεν είναι πια αναγκαία.

Kατόπιν αυτών, η παρέμβαση Σόιμπλε με τις συγκαλυμμένες νέες απειλές περί Grexit ήταν το αναμενόμενο casus belli και η σκληρή απάντηση του Μαξίμου, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, απλώς επισφράγισε την κήρυξη του πολέμου.

Το σχέδιο της Αθήνας

Η συγκρουσιακή αυτή τακτική της κυβέρνησης είναι μια επιλογή που δείχνει να εδράζεται σε μια νέα αυτοπεποίθηση για τη θέση της και τις σχέσεις της στην Ευρώπη. Η αίσθηση και το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει υπέρ της Ελλάδας, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ως σταθμό την ανάδειξη της κυβέρνησης σοσιαλιστών – αριστεράς στην Πορτογαλία και το επιτελείο του Μαξίμου ποντάρει τη συμμαχία με τον Ολάντ και στην ρητορική Ρέντσι για «αλλαγή στην Ευρώπη». Εξ ου και το καθαρό άνοιγμα Τσίπρα στην «όμορη» ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κατά την προχθεσινή του συνέντευξη.

Διαβαστε ολόκληρο το κείμενο της Νικόλ Λειβαδάρη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: