29.12.15

Το ασφαλιστικό θέλει συμμάχους...


Μπορεί το 2015 να ήταν χρονιά με έντονες και συνεχείς πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο το 2016 θα είναι η χρονιά-ορόσημο για την...
πορεία τόσο της χώρας όσο και της κυβέρνησης. Ισως να είναι και η «χρονιά Λεβέντη», αφού όχι μόνο μπήκε μετά 35 χρόνια στη Βουλή, αλλά, όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «μέχρι τώρα οι περισσότεροι τον αντιμετώπιζαν ως γραφικό και ξαφνικά τον ανάγουν σε ρυθμιστή της πολιτικής σκηνής». Μήπως τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο και ποιοι παράγοντες θα συντελέσουν σ’ αυτό;

Οπως όλα δείχνουν, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους θα κριθούν και οι αντοχές της κοινωνίας, αλλά και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θα αποκαλυφθεί πού τελειώνει η ιδεολογία και πού ξεκινάει η πολιτική ευθύνη, κατά πόσον είναι ικανή η κυβέρνηση να συμπορευτεί με τις πραγματικές της επιθυμίες και, τέλος, πόσο ανεκτική είναι η ίδια η οικονομία της χώρας, ποιες μεταρρυθμίσεις είναι εφικτές και ποιες αναγκαίες, ειδικά όταν πολύ σοβαρά θέματα, όπως το μεταναστευτικό και το ασφαλιστικό, δρουν και πρόκειται να δράσουν ως καταλύτες για το μέλλον.

Οι διεθνείς αναλυτές

Δεν είναι τυχαίο πως σημαντικοί διεθνείς αναλυτές τονίζουν πως η χώρα βρίσκεται ίσως στο πιο κρίσιμο πολιτικά σταυροδρόμι μετά τη Μεταπολίτευση.

Ούτε είναι τυχαίο ή άνευ σημασίας το ότι ο πρωθυπουργός τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως «έχουμε ασφαλή πλειοψηφία». Μπορεί να μην το κάνει από «άμυνα» ή «φόβο», όπως υποστηρίζουν κάποιοι, καθώς έχουν πράγματι 153 βουλευτές και πράγματι ο Κ. Μητσοτάκης είχε κυβερνήσει σχεδόν τέσσερα χρόνια με 151. Ταυτόχρονα, όμως, κορυφαίοι παράγοντες του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επιδίδονται σε ανοίγματα προς το κόμμα Λεβέντη. Πράγματι, τα όσα πρόκειται να έρθουν στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες -ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία στους αγρότες, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.- είναι ζητήματα που μπορούν σχετικά εύκολα να κλυδωνίσουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Το αν θα συνεχίσει να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (η τωρινή συμμετοχή λήγει τον Μάρτιο) είναι επίσης μία σημαντική παράμετρος που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Και ο Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει καλά αυτό («η ευρωζώνη έχει πλέον τη θεσμική επάρκεια για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ενδοευρωπαϊκά ζητήματα», ανέφερε πρόσφατα μιλώντας στους «Financial Times»), όπως και το ότι θα κληθεί, για ακόμη μια φορά, να λάβει γενναίες αποφάσεις που θα κρίνουν και το μέλλον της χώρας και της παράταξής του.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: