18.12.15

Σύλληψη και απέλαση για όσους δεν δικαιούνται άσυλο...

Θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία...

Τον σαφή διαχωρισμό των μεταναστών από τους πρόσφυγες, την επιστροφή τους και την απέλασή τους μέσω Τουρκίας αποφάσισε χθες η Σύνοδος Κορυφής, έπειτα από πιέσεις και της ελληνικής πλευράς, ώστε να αποσυμφορηθεί και η κατάσταση στην χώρα μας.

Σε...
αυτό το σημείο, εστίασε εξάλλου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις παρεμβάσεις του κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έκανε σχετική αναφορά και στις δηλώσεις του.

Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ότι αναγνωρίστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων «δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ».

Αντίστοιχη συζήτηση έγινε και στο σημερινό τετ α τετ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.

Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την ΕΕ, βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας -Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Ήδη, από σήμερα έχει δοθεί εντολή για σύλληψη και κράτηση των μεταναστών που προέρχονται από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές οι μετανάστες από τις συγκεκριμένες χώρες, οι οποίοι και αποτελούν πλέον μεγάλο μέρος των ροών προς την Ελλάδα, θα κρατούνται στα κέντρα καταγραφής και πιστοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην Αθήνα προκειμένου να απελαθούν.
Τι αναφέρουν στα συμπεράσματα της Συνόδου

Στα συμπεράσματα της Συνόδου, καταγράφονται ξεκάθαρα τα βήματα που καλούνται να πάρουν τα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Συμβούλιο, πρέπει να γίνουν βήματα ως προς:

Την λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η πραγματική επιστροφή και επανεισδοχή των ατόμων που δεν έχουν τη δυνατότητα παραμονής στην ΕΕ, και την παροχή επαρκούς συνδρομής στα κράτη μέλη για αυτές τις επιχειρήσεις.
Την ενίσχυση των μέτρων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.
Την διασφάλιση της εφαρμογής και της επιχειρησιακής συνέχειας των αποφάσεων που ελήφθησαν στη συνάντηση υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου, της διάσκεψης της Μάλτας [σ.σ όπου συμμετείχαν και ηγέτες των χωρών της Αφρικής] – ειδικά ως προς το κομμάτι των επιστροφών, της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: