Από το 2010 μαγειρεύονται οι μεταρρυθμίσεις για την λειτουργία του ΔΝΤ και όπως γράφουν οι FT, το Κογκρέσο βρίσκεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση τους. Μεταξύ άλλων προβλέπεται...
σύνταξη μελέτης για την αναγκαιότητα το Ταμείο να ζητά από τις χώρες που θα καλείται να «διασώσει», όπως η Ελλάδα, κρατικές υποδομές ως εγγυήσεις για τα δάνεια του.
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων- που είναι εδώ και χρόνια πηγή εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ, Πεκίνου και άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών - φέρει ήδη την υπογραφή του Ομπάμα και περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο που έχει φθάσει σε Βουλή και Γερουσία.
Τι προβλέπει το πακέτο του 2010; Μια σειρά παραχωρήσεων: τον διπλασιασμό των συνεισφορών που αναλογούν στις χώρες-μέλη (ποσοστώσεων) και επαναπροσδιορισμό των δικαιωμάτων ψήφου που θα δίνει κυρίως στην Κίνα μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων.
Σύμφωνα λοιπόν με τις προτάσεις το μερίδιο ψήφου του Πεκίνου θα αυξηθεί από το 3,8% στο 6%, ενώ των ΗΠΑ, που διατηρούν το δικαίωμα βέτο τους, θα μειωθεί από το 16,7% στο 16,5%,.
Οι μεγάλοι χαμένες θα είναι οι Ευρωπαϊκές οικονομίες που θα δουν τα ποσοστά τους να ελαττώνονται σημαντικά.
Στο μεταρρυθμιστικό πακέτο ζητείται ακόμα μεγαλύτερος ρόλος για το Κογκρέσο στην έγκριση εκτάκτων δανείων από το ΔΝΤ, ενώ απαιτείται από την Ουάσιγκτον να επιδιώξει την ανάκληση της λεγόμενης «συστημικής εξαίρεσης» που συμφωνήθηκε το 2010 προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να αναμειχθεί στην διάσωση της Ελλάδας.
Και τέλος ζητά να συνταχθεί μια μελέτη στο εάν πρέπει ή όχι το Ταμείο να απαιτεί ως εγγυήσεις έναντι των δανείων του, εγείροντας την πιθανότητα χώρες όπως η Ελλάδα να πρέπει να παραδίδουν τον έλεγχο κρατικών υποδομών- όπως λιμάνια ή σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο ΔΝΤ προκειμένου να διασφαλίσει κονδύλια.
Στέλεχος των Ρεπουμπλικανών είπε ότι η ενσωμάτωση αυτών των δυο όρων- και ειδικά η κατάργηση της «συστημικής εξαίρεσης» βάση της οποίας δανειοδοτήθηκε η Ελλάδα, ήταν κρίσιμης σημασίας προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του κόμματος του.
Εάν τελικά εγκριθούν από το Κογκρέσο, οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν σε ένα νέο γύρο συζητήσεων για περαιτέρω αλλαγές, που πιθανότατα θα αποβούν και αυτές προς όφελος των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Το ΔΝΤ- που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο- αρνήθηκε να σχολιάσει και μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, εμφανίστηκε επιφυλακτικό για την προοπτική να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις από το Κογκρέσο.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου